Älgar har det tufft i torkan

Älgarnas sommarföda har redan torkat bort i värmen. Inför hösten och vintern väntar förmodligen svält, enligt viltforskaren Jonas Malmsten.

ANNONS
|

Älgar drabbas hårdare än andra viltdjur av den extrema sommarvärmen, eftersom de varken kan hitta sin huvudsakliga föda eller mår särskilt bra när temperaturen överstiger 20 grader.

- Man kallar dem för kvalitetsbetare eftersom älgar vill ha bra kvalitet och stor variation i födan. När torkan kommer tidigt så finns inte de frodiga örterna och skotten som de föredrar kvar och då förlorar födan den energi som älgarna behöver inför hösten och vintern, säger Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

ANNONS

- Rådjur är också ganska kräsna, medan vildsvin och kronhjort klarar sig bättre. Men det är förstås inte optimalt just nu – inget viltdjur lever gott på torrt gräs en hel sommar, fortsätter han.

"De svälter"

Älgkor med kalvar får dåligt med mjölk och det påverkar kalvarna, som behöver gå upp ordentligt i vikt under sommaren.

- De ska gå från tio till 150 kilo och då är de beroende av sin mamma. Effekten blir att de svälter, eller att mamman blir i så dåligt skick själv att hon inte kan brunsta och då kommer en del älgkor inte att gå med kalv nästa vår. Vi kommer att få se effekter framåt i tiden av den här torkan, säger Jonas Malmsten.

Älgens proteinrika foder och grönbete har vissnat och älgen får i stället livnära sig på fiber som den är tänkt att äta till hösten och vintern. Färre älgar betyder förstås en minskad älgjakt i höst. Hur många som fälls återstår att se, eftersom det är jägarna tillsammans med markägarna som bestämmer hur många älgar som får skjutas.

ANNONS

- Jägarna följer ett strikt observationsschema första veckan de jagar och kommer förmodligen observera färre kalvar än normalt. Då gör man sitt bästa efter förutsättningarna, det sista jägarna vill är ju att älgarna ska försvinna. Men jag vet att i exempelvis Norrbotten så vill man få ned stammen så det är inte säkert att det totalt sett kommer att fällas färre älgar än vanligt under jakten.

Flytt norrut

Om extremt varma somrar kommer att bli vardagsmat i framtiden kommer älgarna definitivt att flytta på sig, förmodligen norrut, tror Jonas Malmsten.

- Älgen är byggd för ett kyligt klimat. Från studier i Nordamerika kan vi se att älgen blir stressad när det är för varmt, vilket med älgens tjocka päls betyder över 18 grader. Den vill söka sig till svalare områden och kommer förmodligen att flytta norrut i framtiden. På lång sikt kommer vi kanske inte att ha någon älg i södra delarna av Sverige, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Älgstammen i Sverige

Det finns sommartid mellan 300000 och 400000 älgar i Sverige. Under höstens älgjakt skjuts normalt sett 100000 av dessa, vilket ger en mindre stam. Den exakta siffran på älgstammen varierar och är omöjlig att bestämma, enligt Jägareförbundet.

Älgar finns i alla svenska län förutom Gotlands län. Bara hälften av älgkalvarna överlever till ett års ålder, dödligheten för kalvarna är högre i regioner där det finns björn. Älgen är inget flockdjur, men man kan ofta se älgko med kalvar eller tjur och ko i följe inför parningen.

Fakta: Jägareförbundet.

ANNONS