Ågren: "Det hemliga var för hemligt"

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren trodde inte att hon bröt mot lagen när hon tillät utlokalisering av it-driften.

ANNONS
|

I den första långa intervjun sedan it-skandalen avslöjades i somras ger Ågren sin bild till Dagens Nyheter (DN) av vad som skett. Hon tycker att det varit en turbulent och jobbig tid och att all medieexponering varit surrealistisk.

Ågren avskedades den 19 januari 2017 och hon accepterade också ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift.

Brottet begicks när hon under 2015 godkände avsteg från bland annat säkerhetsskyddslagen och gav företaget IBM:s personal i Serbien och Tjeckien full tillgång till hemlig information, trots att den inte var säkerhetskontrollerad.

"Alldeles för hemligt"

- Jag uppfattade det inte som om jag bröt mot lagen. Jag uppfattade det som att jag gav dispenser, säger Ågren till DN.

ANNONS

Hon stämde inte av med Transportstyrelsens jurister innan hon undertecknade avsteget. Ågren litade på att de som utformade beslutet hade kunskaper om hur man hanterade det.

De förre generaldirektören uppger att det finns flera lärdomar att dra.

- Det viktigaste är att det hemliga var alldeles för hemligt. Det kan låta lite paradoxalt. Men egentligen var det för få som visste tillräckligt mycket om vilken känslig information vi hade. Hade fler haft kunskap och kompetens så hade det som hänt inte hänt, säger hon till DN.

Pressat läge

Ågren upprepar sin förklaring till det som hände med att läget var pressat. Det fanns risk för att till exempel utfärdande av körkort och polisens registerslagningar drabbades om it-driften drabbades av störningar.

Dessutom låg näringsdepartementet på om att reformer, som bonus malus-systemet för att gynna miljöbilar, inte fick försenas.

Ågren informerade dock inte regeringskansliet om sitt beslut om avsteg från lagstiftningen förrän i början 2016, efter att Säpo uppmanat henne att stoppa utlokaliseringsprojektet.

TT

ANNONS

Fakta: it-skandalen

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens it-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter.

I slutet av januari 2017 får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli 2017 avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Oppositionen riktar hård kritik mot hur regeringen hanterat IT-skandalen

Det leder bland annat till att inrikesminister Anders Ygeman (S och, infrastrukturminister Anna Johansson () avgår.

Nu ligger Maria Ågren i tvist med staten i Arbetsdomstolen och vill få rättsligt prövat om det var rätt att avskeda henne.

Källa:TT

ANNONS