Åklagaren: Bevisen räcker inte för åtal

Den anmälda gruppvåldtäkten på Gotland ledde till massiva protester och en flod av rasistiska kommentarer och påhopp. Polisen fick kalla in förstärkning för att klara av situationen. Nu läggs våldtäktsutredningen ner.

ANNONS
|

En rörelsehindrad kvinna anmälde den 2 oktober i fjol att hon utsatts för en våldtäkt. Totalt sex män i tjugoårsåldern greps, fem av dem anhölls men försattes på fri fot.

Nu läggs alltså förundersökningen ned eftersom brott inte kan styrkas.

- Jag ska bevisa att målsägande varit utsatt för sexuell handling genom våld, hot om brott eller med utnyttjande av att hon varit i en särskilt utsatt situation. Inget av detta går att bevisa, säger vice chefsåklagare Åke Olsson till TT.

ANNONS

Hätsk stämning

Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet, sedan uppgifter om att de misstänkta var asylsökande spridits. Stämningen på Gotland blev hätsk, några av dem som pekats ut som våldtäktsmän hotades, sten kastades mot ett asylboende i Slite och åklagaren fick ovälkommet hembesök. Situationen blev så laddad att polisen skickade förstärkning till ön.

En stor manifestation mot sexism och rasism den 16 oktober gick dock lugnt till, trots att Nordiska motståndsrörelsen markerade sin närvaro. Efter åklagarens besked följer nu polisen återigen utvecklingen på Gotland.

- Vi vet ju hur reaktionerna blev förra gången och vi kan förstå om det blir upprörda känslor. Det har vi beredskap för, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i region Stockholm, till TT.

En förstärkning kan bli aktuell om demonstrationer uppkommer, enligt Skagerlind.

- Eventuellt kan det bli så om någon vill demonstrera och vill framföra sin åsikt. Då ska vi se till att det kan genomföras på ett bra och säkert sätt.

ANNONS

Hoppas på insikt

Åke Olsson, som fick ta över som förundersökningsledare, beskriver arbetet i neutrala ordalag.

- Jag vill nog påstå att jag i mitt arbete kan hålla mig saklig, objektiv och effektiv. Jag har haft bra utredare och tillräckligt med resurser och har inte så mycket mer att tillägga.

Åke Olsson kan inte slå fast huruvida de tidigare misstänkta var asylsökande:

- De misstänkta är inte födda i Sverige. Om de är asylsökande eller inte, och vilket ursprungsland de har, vet jag inte heller. För mig har det saknat betydelse.

Hans förhoppning är nu att ingen ska "sätta igång något".

- Det kan bli en ryggradsreaktion: Nu har rättsväsendet ånyo inte levererat. Men om man gör tankeexperimentet att man själv, eller ens barn, vore misstänkt för ett brott man inte begått, då vill man att rättsväsendet ska vara befolkat av människor som är sakliga, objektiva och tillämpar svensk lag, och att det ska vara höga beviskrav. Det är min förhoppning att man inser detta.

ANNONS
Bakgrund: Detta har hänt

2 oktober: Sex personer grips skäligen misstänkta för våldtäkt på en rullstolsburen kvinna på Gotland. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har anmält att hon blev våldtagen i en bostad i Visby. En av dem släpps medan fem blir anhållna.

5 oktober: De anhållna släpps på fri fot. Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet. Uppgifter om att de fem männen, som fortfarande är misstänkta för övergreppet, är asylsökande har spridits. Efter att männen släppts inleds oroligheter: en demonstration ordnas, sten kastas mot ett asylboende i Slite och samma natt ska några personer ha tagit sig hem till åklagaren i fallet.

7 oktober: Polisen skickar förstärkning till Gotland eftersom allvarliga hot riktats mot de tidigare anhållna samt personer inom rättsväsendet.

9 oktober: Två män misstänkta för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman förhörs men släpps.

12 oktober: Åklagaren Mats Wihlborg lämnar våldtäktsutredningen till en annan åklagare. Enligt Wihlborg är anledningen att han "utsatts för ganska allvarliga saker".

14 oktober: Polisens särskilda insats i polisområde Gotland förstärks inför helgen, med personal som "kan det här med allmänna sammankomster".

Under de kommande dagarna publiceras också en film på Youtube där några män som pekats ut som misstänkta våldtäktsmän angrips och filmas av en man, vars namn är välkänt i högerextrema kretsar.

16 oktober: En demonstration mot rasism anordnas i Visby för att bemöta den hätska stämning som uppkommit.

11 januari: Åklagaren meddelar att förundersökningen läggs ner.

Källor: Dagens Nyheter, Hela Gotland, Expressen, TT.

ANNONS