Landsbygdskommitténs ordförande Johan Persson (t.v.) lämnade över utredningens slutbetänkande till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (t.h.) i dag.
Landsbygdskommitténs ordförande Johan Persson (t.v.) lämnade över utredningens slutbetänkande till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (t.h.) i dag.

Jobb flyttas för att landsbygden ska leva

Utflyttning av 10 000 statliga jobb, slopade studieskulder och lägre arbetsgivaravgifter - det är några av Landsbygdskommitténs 75 förslag för en mer levande landsbygd.

ANNONS
|

- En historisk dag, säger landsbygdsminister Sven Erik Bucht när han tar emot kommitténs slutbetänkade för en sammanhållen landsbygdspolitik, något Sverige tidigare saknat.

Förslaget att utlokalisera 10000 statliga jobb under en fem- till sjuårsperiod lämnas som en "rekommendation". Det är lika många som tillkommit i Stockholm sedan 2008.

Ny utlokalisering

- När det kommer en rekommendation från samtliga partier i Sveriges riksdag är det ett starkt ord, säger kommitténs ordförande Johan Persson (S).

ANNONS

Alla jobb behöver dock inte flyttas, påpekar kommittén. Ska exempelvis polisen öka sin närvaro lokalt innebär det också att de statliga jobben ökar. Det gäller även kommitténs förslag om att bygga upp en ny serviceorganisation för exempelvis Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Statstjänstemännens fack, ST, är kritiska till förslaget om utlokaliseringar.

- Självklart ska hela landet leva, men det vore bättre att stärka den befintliga statliga verksamheten än att betala för flyttlass, säger ST:s ordförande Britta Lejon.

Riktat paket

Andra förslag är att bedöma konsekvenserna för landsbygden av förändrade skatter på transportområdet. Här finns en förtäckt kritik mot den tilltänkta "kilometerskatten". Kommittén vill också avbryta nedläggningen av lokala AF-kontor tills konsekvenserna har utvärderats och att nya myndigheter i första hand ska placeras utanför storstäderna.

Utöver generella åtgärder föreslår kommittén även ett riktat näringslivspaket till 23 kommuner. Till exempel föreslås att 500 miljoner kronor ska kunna användas för att sänka arbetsgivaravgifter eller skriva av studielån.

Flera av förslagen siktar in sig på att förbättra samhällsservicen på landsbygden. Bland annat vill man i lag reglera bankernas ansvar för kontanthantering och säkerställa polisens lokala närvaro. Det ska också ställas krav på hur snabbt polisen ska vara på plats vid allvarliga brott.

ANNONS

Ändrat reseavdrag

Ett annat förslag är att se över reseavdraget, med utgångspunkten att det ska vara avståndsbaserat. I dag bygger det på tidsbesparingar. Det kommer att gå ut över människor som använder bilen till jobbet i storstadsregioner.

Kommittén är i huvudsak enig, vilket borgar för att förslagen också kommer att kunna förverkligas, säger Bucht, som lyfter fram att det nu finns möjlighet till en sammanhållen landsbygdspolitik, inte spridda skurar som tidigare. Bara en reservation har lämnats, och det är Liberalerna som inte vill ha den nya serviceorganisationen.

Nu ska de cirka 75 förslagen ut på remiss.

Landsbygdskommittén tillsattes av landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) 2015. Uppdraget var att lämna förslag på en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.

Fakta: Kommunerna med störst utmaningar

Kommunerna med störst utmaningar enligt Landsbygdskommittén:

Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby.

Källa: Landsbygdskommittén.

Fakta: Några av kommitténs förslag

Näringslivspaket till kommuner med störst utmaningar.

Ny modell och ökade medel för utbyggnad av bredband till alla före 2025.

Samverkan mellan lärosätena och kommunerna för att höja kompetensnivån.

Fler bostäder genom landsbygdslån.

Säkerställ finansieringen av kommunala välfärdstjänster.

En ökad statlig närvaro genom till exempel en samlad serviceorganisation för myndigheter som Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Omlokalisering av 10000 statliga jobb från Stockholmsområdet.

Underlätta för det civila samhället att utveckla landsbygderna.

Källa: Landsbygdskommittén

ANNONS