Nu väcks åtalet efter Stockholmsdådet

Fem personer miste livet när Rakhmat Akilov körde i full fart med en lastbil längs Drottninggatan i centrala Stockholm. Terrordådet var det första i sitt slag i svensk historia.
Nu åtalas Rakhmat Akilov.

ANNONS
|

Det kunde ha varit som vilken eftermiddag i centrala Stockholm som helst. En del var på shoppingtur med nära och kära, turister var där för att utforska staden, och några var där för att möta upp vänner för att sedan dra vidare.

Men den tidiga fredagseftermiddagen den 7 april förra året var ingen vanlig eftermiddag.

Samtidigt som det var fullt av liv och folk i rörelse på Drottninggatan kapade den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov en lastbil en kort bit därifrån. Några minuter senare hade lastbilsterrorn kommit till Sverige:

Klockan 14.52 kom första samtalet till SOS om att någon kört på personer på Drottninggatan.

ANNONS

LÄS MER: Så hittades Akilov efter dådet

LÄS MER: Här körde mördaren längs Drottninggatan

"Hör hur folk skriker"

Medan lastbilen skenade ner för den trånga gatan flydde människor i panik.

– Jag hör hur den gasar när den svänger och att den kommer i konstig fart, alldeles för hög fart. Samtidigt hör jag hur folk skriker och slänger sig åt sidan så jag kastar mig in på en sidogata men det gjorde inte kvinnorna jag precis gått emellan, har ögonvittnet Veronica berättat.

Människor sprang för sina liv och kastade sig undan. Men alla hann inte undan. Många skadades och för fem personer tog livet slut på grund av Rakhmat Akilovs handling:

Terrorns dödsoffer:

– Det var första gången som människor dödats i den typen av terrordåd i Sverige, har Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, sagt till GP.

– Alla var medvetna om att det var en tidsfråga innan det skulle hända i Sverige. Det var synnerligen väntat med tanke på utvecklingen i världen. Det här dådet hade så utmärkande drag som är typiska för just hur det ser ut i världen i dag. Dels ökad jihadistisk aktivitet mot Västeuropa och dels just användning av bil som mordredskap, det har vi sett på många andra håll, fortsatte han.

ANNONS

LÄS MER: Jessica var på plats - sekunder efter attacken

LÄS MER: NFC analyserar terroristens spår

Körde in i Åhlens

Lastbilens framfart tog slut när Rakhmat Akilov körde in i hörnet på Åhléns City. Sedan flydde han från platsen. En SL-medarbetare kunde hitta en bild på Akilov från en övervakningskamera. Polisen gick ut med bilden i media.

Timmarna senare fick polisen uppgifter om att den misstänkte mannen setts i Märsta. Inringaren hade följt efter honom med sin bil. Polisen sökte i området och kunde snart hitta honom.

– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, har en av poliserna bakom gripandet sagt till Aftonbladet.

Några dagar senare häktades Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Rakhmat Akilov har erkänt den dödliga attacken.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sa hans advokat Johan Eriksson under den första häktningsförhandlingen.

Johan Eriksson försvarar Akilov.
Johan Eriksson försvarar Akilov. Bild: TT

LÄS MER: Guide: Vem är Rakhmat Akilov?

LÄS MER: Akilov: Uppfostrades med sagor och ordspråk snarare än örfilar

Nu väcks åtal

På tisdagen väcks åtal. I ett pressmeddelande skriver åklagaren att Akilov kommer att åtalas för terroristbrott.

ANNONS

I målet finns över 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.

Rättegången kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och beräknas starta i mitten av februari.

ANNONS