Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170813-ensamkommandeprotest-512737_se.ttela_1.jpg
En grupp ensamkommande ungdomar och sympatisörer övernattade under natten mot söndagen utanför stadshuset i Malmö.

Afghanistan-protester sprider sig i Sverige

I flera städer ordnas aktioner till stöd för de sittstrejkande på Medborgarplatsen i Stockholm. Demonstranterna kräver ett stopp för utvisningarna till Afghanistan.

Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, sittstrejkar utanför stadshuset i Malmö.

När TT pratar med henne via telefon är det fem personer på plats, men som mest har det varit runt 30, enligt Svensson. Hon berättar att de kom dit på lördagen och stannar till söndag kväll. Nästa helg ska de göra samma sak igen.

Både ensamkommande och sympatisörer är plats. De är där för att stötta manifestationen i Stockholm, men också av en annan anledning.

- För att Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson.

Liknande stödaktioner pågår, eller har genomförts, i Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå.

Sedan en vecka tillbaka manifesterar nätverket Ung i Sverige i Stockholm. Protesten inleddes på Mynttorget, men den flyttades av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan demonstranterna attackerats av högerextremister.

Nätverket – som samlar ensamkommande afghanska asylsökande – kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen och avge ett löfte om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Ribbenvik har avböjt att träffa demonstranterna, men har skrivit ett mejlsvar.

Arrangörerna i Stockholm har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti.

Fakta: Ribbenviks svar till Ung i Sverige

I ett mejlsvar till Ung i Sverige skrev Migrationsverkets generaldirektör på onsdagen att myndigheten följer utvecklingen i Afghanistan. Läget i landet bedöms som allvarligt och har försämrats det senaste året.

"Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom regioner. Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna."

Källa: Migrationsverket

MEST LÄST