Algblomningen i gång på allvar i Östersjön

På grund av värmen kom algblomningen i gång ovanligt tidigt i år. En kylslagen midsommar fick den att avstanna, men nu sprider den sig över Östersjön.

ANNONS
|

Det varma vädret i maj gjorde att algblomningen började tidigare än vanligt. Nu visar SMHI:s sattelitbilder över Östersjön att den är i gång igen, efter att ha tillfälligt avstannat på grund av hårda vindar.

- Algblomningen är väldigt väderberoende. Så fort de blandas runt i vattnet syns de inte på ytan och därmed inte på våra satellitkartor. Det var sämre vid midsommar men nu ser vi att det samlas igen, egentligen i hela Östersjön och Finska viken, men mindre i Bottenhavet än så länge, säger Johannes Johansson på SMHI.

ANNONS

Växtplankton förökar sig

Varmt och lugnt väder gör att algblomningen byggs upp när växtplankton massförökar sig. På vissa platser är det redan så mycket algblomning att allmänheten har reagerat, säger Johannes Johansson.

- I går fick jag samtal av en kvinna som seglade nedanför Nyköping och inte visste vart de skulle ta vägen för att det var så mycket alger. Jag såg på satellitbilderna att det var algblomning hela vägen från Bråviken upp till Stockholms skärgård.

TT: Vad är det bästa tipset för att undkomma algblomning?

- Det är att man ställer sig på den sida av öarna där det är frånlandsvind. Är det pålandsvind är det stor risk att man får alger som flyter upp mot stränderna. På frånlandsvindssidan blir det den motsatta effekten, att algerna driver bort.

"Fortfarande där"

Hur länge blomningen nu kommer att pågå eller hur stora områden som kommer att påverkas är svårt att bedöma, enligt SMHI.

ANNONS

- Fortsätter det att vara varmt så fortsätter algblomningen i Östersjön. Om vi får mycket sämre vänder, framför allt om det blåser och regnar, dämpar det ju blomningen. Men även om det är blåsigt väder och algerna försvinner under ytan så finns de fortfarande där, säger Johannes Johansson.

TT

Fakta: Algblomning

Algblomning inträffar när växtplankton, mikroskopiskt små alger, massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Flera olika typer av växtplankton kan blomma, till gruppen räknas oftast även cyanobakterierna (blågrönalger), som liknar alger både till uppbyggnad och till sättet att föröka sig.

All algblomning är inte giftig. Men bland annat vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

ANNONS