Alliansen oense om plan B

Moderatledaren Ulf Kristersson bedömer att Socialdemokraterna stängt dörren för att stödja en Alliansregering. Men Alliansen är oense om plan B och C-ledaren Annie Lööf vill inte ge upp tanken på blocköverskridande samarbeten.

ANNONS
|

Kristersson har meddelat riksdagens talman Andreas Norlén (M) att dörren för hans förstahandsalternativ i regeringsfrågan är stängd. Det var en Alliansregering som tolereras av Socialdemokraterna.

- Ett kapitel är stängt och det är dags att öppna ett nytt, säger Kristersson.

Han ska nu tillsammans med de tre andra Alliansledarna diskutera andrahandsalternativet. Målet är fortfarande att bilda en Alliansregering.

C vill inte ge upp

Centerledaren Annie Lööf anser att Kristersson ger upp för tidigt när det gäller blocköverskridande samarbeten.

ANNONS

- Jag tror att man behöver vara lite mer envis, säger hon.

På tisdagen blev det känt att inte bara Ulf Kristersson träffat S-ledaren Stefan Löfven den senaste veckan. Det har även Annie Lööf gjort.

Lööf tycker att det behövs mer än två möten för att "få till breda blocköverskridande lösningar som Sverige behöver". Hon anser att både M och S borde ta ansvar för att få till mer än hittills och att det också behövs fördjupade samtal med Miljöpartiet.

Moderatledaren vill inte gå in på hur hans andrahandsalternativ ser ut innan han diskuterat det med Alliansvännerna. Kristersson står dock fast vid att han inte kommer att föra några samtal med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Skrev debattartikel.

Inom Moderaterna finns de som tycker att man ska bilda en Alliansregering och pröva om den kan få stöd av SD utan att man förhandlar eller samarbetar med SD.

Men både Centern och Liberalerna har gjort klart att de inte sitter i en regering som är beroende av SD:s stöd

Kristersson tycker att det för tidigt att svara på om han är redo att pröva stödet för en sådan regering, men säger samtidigt:

ANNONS

- Alliansen har en politik som jag bedömer vi har goda möjligheter att få igenom Sveriges riksdag.

Kristersson pekade på tisdagen i en debattartikel ut prioriteringar för den regering han vill bilda. Centerledaren Lööf uppger att hon inte kände till det "politiska innehållet" förrän hon läste artikeln.

Kristersson skriver bland annat att de senaste årens stora flyktingmottagande riskerar att förvärra ett redan stort utanförskap.

- Jag tror inte att en debattartikel är nog för att vi ska känna oss trygga med att man ska hålla vad man lovat, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till Svenska Dagbladet.

S stängde dörren

Alliansens förstahandsalternativ var att försöka bilda en Alliansregering som tolereras av S.

Tanken var att få S att släppa fram en Alliansregering genom att de lägger ned sina röster i stället för att rösta nej i den obligatoriska statsministeromröstningen.

I utbyte skulle Löfven få inflytande på olika politiska områden, som skattefrågor, migration, arbetsmarknad och bostadspolitik.

ANNONS

I en skriftlig kommentar uppger Löfven att han står till talmannens förfogande för att undersöka förutsättningarna för en blocköverskridande regering.

Kristersson har nu ytterligare en vecka på sig innan han ska avge sin slutrapport till talmannen.

"Jag hade rätt"

- Jag hade nog rätt, tyvärr, när jag före valet sa att vi kan få ett mycket komplicerat parlamentariskt läge och att det kan ta lång tid att bilda en regering, säger han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund konstaterar att det "verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram". Han vill låta Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet.”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tror dock inte att MP kommer att "lösa några ekvationer".

TT

Fakta: Kristerssons politiska prioriteringar

Inled höjningen av försvarsanslagen till 2 procent av BNP

Höj polislönerna och inför betald polisutbildning

Skärp straffen för gängkriminella.

Kraftfulla åtgärder mot sexbrott

En politik som med kraft möter internationella stöldligor.

Återinför och bygg ut riktade resurser som kortar vårdköerna.

Marginalskatterna ska inte bestraffa ansträngning.

Klimatpolitiken behöver fokusera på industriella utsläpp och utsläpp från transportsektorn.

Företagsbeskattningen behöver ses över

En bred bostadsreform behövs för att öka rörligheten och minska skuldsättningen.

Migrationspolitiken måste bli långsiktigt hållbar

Tillsätt en parlamentarisk utredning för att inom ett år skapa en långsiktig och brett respekterad migrationspolitik

Den tillfälliga lagen löper ut i juli 2019 och måste förlängas tills en permanent lagstiftning finns på plats.

Källa: DN debatt

ANNONS