Alliansen oense om vård för papperslösa

Moderaterna vill begränsa rätten till vård för vuxna som befinner sig illegalt i Sverige. Men övriga Allianspartier är emot M-förslaget.

ANNONS
|

- För oss har det varit självklart att vård ska ges efter behov. Att undanhålla människor vård, det är inte ett sätt att reglera vilka som ska vara i Sverige och inte, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Det var den förra Alliansregeringen som 2013 tillsammans med MP kom överens om att så kallade papperslösa, människor som befinner sig illegalt i Sverige, skulle ha rätt till vård som inte kan anstå. Det innebar mer vård än bara akutvård.

ANNONS

"Var ett misstag"

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att överenskommelsen var ett misstag, eftersom det skickar signaler om att asylsökande inte behöver rätta sig efter ett avslagsbeslut.

Kristersson varnar för ett växande skuggsamhälle där desperata människor pressas att begå brott eller själva utsätts för brott.

Han pekar på bedömningar om att det kan handla om upp till 50000 människor som befinner sig illegalt i Sverige i dag och befarar att de kan bli betydligt fler de kommande åren.

Inget stöd

- Det är oroväckande att vi får en samhällsdebatt där det verkar som att om man undanhåller människor mänskliga rättigheter, så skulle det förbättra situationen i vårt land, säger KD:s Emma Henriksson.

Även Liberalerna och Centern är kritiska. C tycker att den förra Alliansregeringens överenskommelse med MP var rätt "inte minst för att hålla SD borta från inflytande".

Partiets vice ordförande Anders W Jonsson betonar att har man ett avslagsbeslut så ska man lämna landet, men säger också:

- Vi vill ju leva i ett land där man inte ska dö på gatorna på grund av till exempel diabetes.

ANNONS

"Inte effektivt"

M föreslår också att kommunerna inte ska vara tvungna att ge papperslösas barn rätt att gå i skolan. L är kritiskt till M-förslaget även om partiet anser att fler som fått avslag ska utvisas.

"Barn kan inte straffas för föräldrarnas agerande, kommenterar L:s migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, tycker att man kan diskutera vilken vård papperslösa ska ha rätt till, men tror inte att M:s förslag får fler att återvända till sina hemländer.

Han tror att regeringens linje är mer effektiv. Där ingår åtgärder mot svartarbete, mot bidragsfusk och ett nu infört stopp för Migrationsverket att ge bistånd och bostad till de som har lagakraftvunnet utvisningsbeslut.

Vill ha fler kontroller

Moderaterna vill även öka polisens inre utlänningskontroller för att hitta fler som uppehåller sig illegalt i Sverige. En sådan satsning, det kritiserade Reva-projektet, gjordes 2013 då Alliansen hade regeringsmakten.

Då utförde polisen id-kontroller i bland annat Stockholms tunnelbana i samband med biljettkontroll. Kritikerna hävdade att människor valdes ut framförallt på grund av sitt utseende. Så kallad etnisk profilering är inte tillåten.

Kristersson tycker fortfarande att polisen inte ska få kontrollera vem som helst utan att ha en skälig grund för det. Han anser dock att polisen fick för dålig politisk uppbackning i kritikstormen mot Reva.

ANNONS

Även regeringen vill se fler inre utlänningskontroller, uppger Ygeman (S) och påpekar att polisen i dag har ett tydligare regelverk för hur polisens kontroller får ske.

TT

Fakta: Moderaternas förslag

Återvändandet behöver öka "radikalt" bland dem som vistas illegalt i Sverige.

Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården ska få i uppdrag att påtagligt öka antalet utvisningar.

Polisen ska ges i uppdrag att kraftigt öka antalet inre utlänningskontroller.

Särskilda resurser ska öronmärkas för kontrollerna.

Polisen ska vid grundade skäl få omhänderta mobiltelefoner för att klarlägga en persons identitet.

Preskriptionstiden för asylavslag bör förlängas från fyra år till tio år

Landstingen ska endast erbjuda akut (omedelbar) vård till vuxna som vistas här illegalt.

Papperslösas barn ska dock fortsatt ha rätt till sjukvård som andra barn

Kommuner ska själva få avgöra från fall till fall om papperslösas barn ska ges plats i skolan.

Kommunerna ska bara få ge socialbidrag som nödbistånd till de som vistas illegalt i Sverige

Källa: Moderaterna på DN-debatt 6 februari 2018

ANNONS