Bakgrund: Här är turerna i regeringskaoset

Riksdagen närmar sig en statsministeromröstning som troligen går till historien eftersom då Ulf Kristersson (M) väntas bli nedröstad. Vägen till kammarens votering har varit lång och turerna många.

ANNONS
|

9/9: Extremt jämn valrysare

Sverige går till val, och det preliminära resultatet pekar på dött lopp mellan blocken. Även om S och MP backar har de rödgröna partierna 144 mandat mot Alliansens 143. Sverigedemokraterna har stärkt sin roll som vågmästare.

Moderatledaren Ulf Kristersson kräver statsminister Stefan Löfvens (S) avgång. Löfven vill dock invänta det slutliga valresultatet.

10/9: Avgångskrav och fika

Dagen efter valet är läget fortsatt låst. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att en Alliansregering är "det enda som finns på bordet", och säger att Löfven har en "grundlagsmässig skyldighet att avgå".

ANNONS

Liberalernas Jan Björklund upprepar samtidigt att något samarbete med SD inte är aktuellt för Alliansen. "Om något Alliansparti samarbetar med SD spricker Alliansen", säger han.

Både S-ledningen och de borgerliga håller möten under dagen.

11/9: Tät kontakt men locket på

Det slutliga valresultatet dröjer, och i väntan på det lägger partierna locket på i striden om regeringsmakten. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman säger dock att S har kontakter med alla utom SD – men vill inte gå in på hur, när eller vem. Centerns Annie Lööf bekräftar att Ygeman kontaktat hennes gruppledare via sms. Centerns svar blev att det inte är läge för möten just nu. Även Liberalernas Jan Björklund uppger att Socialdemokraterna kontaktat dem i regeringsfrågan.

- Alla möjliga partier kontaktar varandra, de har kontaktat Alliansen och även oss, säger han till TV4.

12/9: Alliansen bjuder in Löfven

Alliansledarna försöker ta initiativet i striden om regeringsmakten genom att bjuda in Stefan Löfven till samtal. I ett debattinlägg i Dagens Nyheter skriver de fyra partiledarna att de söker Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering med blocköverskridande samarbete. Inviten får dock omedelbart kalla handen av Stefan Löfven, som säger att S inte tänker vara stödparti åt en Alliansregering.

ANNONS

- Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt.

13/9: Färdigräknat

När alla röster slutligen räknats blir de rödgröna ett riksdagsmandat större än Alliansen, precis som på valnatten. S+MP+V får tillsammans 144 mandat, Alliansen får 143 och SD 62. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att det är dags för Ulf Kristersson att "erkänna att han förlorat". Moderate partisekreteraren Gunnar Strömmer pekar istället på att Alliansen är större än den sittande regeringen. Dragkampen om vem som ska regera fortsätter.

14/9: Fortsatt väntan

Den obligatoriska omräkningen av rösterna drar ut på tiden, och det slutgiltiga valresultatet får vänta tills på söndag. Anledningen är ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen, enligt Valmyndigheten.

15/9: SD räds inte extra val

Sverigedemokraterna kan tänka sig ett extra val. Partiets gruppledare Mattias Karlsson säger i Ekot att SD har goda förutsättningar att gå framåt i ett sådant val.

ANNONS

Samtidigt har han hamnat i blåsväder efter ett inlägg på Facebook dagen efter valet där han spår en "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, "seger eller död", hävdar Karlsson som kallar inlägget ett "pep talk till våra valarbetare".

16/9: Båda blocken "vann"

Efter en vecka är det slutliga resultatet av riksdagsvalet fastställt – och mandatfördelningen landar på samma siffror som vid det preliminära resultatet. De två blocken fortsätter båda att hävda att de är störst.

"Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas", säger Ulf Kristersson.

"Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget", kontrar Stefan Löfven.

18/9: S vill göra upp om talman

Socialdemokraterna säger att de vill göra upp med de borgerliga om en gemensam talmanskandidat.

- Om vi inte kommer överens över blockgränsen blir det i praktiken SD som avgör, säger S-gruppledaren Anders Ygeman.

ANNONS

Men responsen från Alliansen är sval. "Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskandidat", kommenterar Moderaternas gruppledare Tobias Billström (bilden).

20/9: V sågar Söder

Vänsterpartiet tar strid mot Sverigedemokraterna om posten som riksdagens andre vice talman, som innehas av Björn Söder. V-ledaren Jonas Sjöstedt anklagar Söder för öppet homofobiska uttalanden och kritiserar honom för att ha sagt att samer och judar inte är svenskar.

- Han kan omöjligt företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad, säger Sjöstedt, och lanserar istället partiets egen kandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

21/9: Två kandidater

Alliansen och S lanserar varsin kandidat till posten som talman. Alliansen föreslår moderaten Andreas Norlén som de senaste åren varit konstitutionsutskottets ordförande. S motkandidat heter Åsa Lindestam, som varit vice ordförande i försvarsutskottet.

22/9: SD stöder Allianskandidat

Sverigedemokraterna meddelar att de kommer att rösta på Alliansens kandidat till riksdagens talman. Det innebär att Andreas Norlén (M) med största sannolikhet blir vald.

ANNONS

24/9: Söder förlorar post

Moderaten Andreas Norlén väljs med bred marginal till ny talman i riksdagen. Samtidigt förlorar Sverigedemokraten Björn Söder striden om andre vice talmansposten i riksdagen mot vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve.

25/9: Löfven röstas bort

När riksdagen samlas röstar en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna är 142 för Löfven och 204 mot. Tre ledamöter är frånvarande. Det leder till att Stefan Löfven lämnar in sin avskedsansökan till talmannen som ber honom sitta kvar som ledare för en expeditionsregering.

27/9: Fika hos talmannen

Talmannen Andreas Norlén tar emot ledarna för de åtta riksdagspartierna en och en, för kaffe och sonderande samtal kring möjliga regeringsalternativ.

2/10: Kristersson får uppdraget

Efter en ny talmansrunda ger talmannen Andreas Norlén Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera möjligheten att bilda en ny regering. Ulf Kristersson ska senast den 9 oktober ge en lägesrapport till talmannen och senast den 16 oktober slutrapportera sitt uppdrag.

ANNONS

14/10: Kristersson ger upp

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en Alliansregering. Inget av de regeringsalternativ han fört fram har lyckats samla tillräckligt stöd i riksdagen. S har avvisat att stödja en Alliansregering. De andra alternativen, en Alliansregering utan stöd från S eller en regering med bara M eller med M och KD har sågats av Centern och Liberalerna som kräver blocköverskridande samarbete för att inte SD ska få inflytande.

15/10: Löfven får försöka

Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera och se om han kan föreslå en regering som kan "tolereras" av riksdagen. Löfven säger att han kommer att bjuda in alla partiledare, utom SD:s Jimmie Åkesson, till enskilda och "förtroliga" samtal.

29/10: Löfven kastar in handduken

Stefan Löfven lämnar sin slutrapport till talmannen och meddelar att han inte funnit stöd för en regering. S-ledaren säger att han står fortsatt redo att bli statsminister och leda en blocköverskridande regering, men tycker att det i dagsläget inte är meningsfullt att fortsätta sonderingarna.

30/10: Gruppsamtal hos talmannen

ANNONS

Talmannen sitter ner med de flesta av partiledarna i olika gruppsamtal. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte inbjudna, eftersom ingen har sagt sig vilja ingå i en regering med dem, förklarar Andreas Norlén.

5/11 Kristersson får uppdraget

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att föreslås för riksdagen som statsminister, meddelar talman Andreas Norlén.

12/11 Kristersson utnämns

Moderatledaren Ulf Kristersson utses till statsministerkandidat. Omröstning i riksdagen är planerad till onsdagen 14 november. Liberalerna har tidigare meddelat att de kommer att rösta nej i statsministeromröstningen och Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att hennes parti kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

13/11 Lööf ger besked

Allianskollegorna Liberalerna har redan sagt att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen, och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

- Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

ANNONS

Kristersson uttrycker sin besvikelse i ett inlägg på Facebook:

"I dag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik".

TT
ANNONS