Ber om hjälp att räkna vargar med app

Den svenska vargstammen minskar. I måndags inleddes den årliga inventeringen för att se hur det står till med stammen – och Naturvårdsverket uppmanar allmänheten att hjälpa till genom att rapportera in observationer.

ANNONS
|

Inventeringen pågår till den sista februari 2019 och görs av länsstyrelserna.

Allmänheten kan bidra genom att rapportera in sina observationer till länsstyrelserna, som sedan verifierar dessa genom att åka ut på plats. En speciell mobilapp finns att ladda ned till Skandobs, det skandinaviska rapportsystemet för stora rovdjur.

- Det är oerhört värdefullt om allmänheten tar sig tid till detta, säger Jens Andersson, koordinator för rovdjursinventeringar på Naturvårdsverket.

Vargar försvinner

Syftet med inventeringen är att ta reda på hur många djur som finns och var, vilket också ger en grund för beslut om nästa års skydds- och licensjakt. I år ställdes licensjakten in på grund av att vargstammen minskat till 305 djur, vid gränsen för den av regeringen fastställda på omkring 300.

ANNONS

Varför den svenska vargstammen minskar är oklart.

- Någonstans försvinner det vargar, det kan vara sjukdomar, trafikolyckor eller illegal jakt. Vi har inga säkra bevis på vad det kan vara, men det finns tyvärr indikationer på att illegal jakt förekommer, säger Jens Andersson.

Invandrare värdefulla

Inventeringen bygger på att hitta revirhävdande par, familjegrupper och valpar för att sedan kunna räkna ut stammens storlek, inte på att räkna enstaka individer. Dna samlas från spillning, vilket gör det lätt att identifiera individer.

- Det finns oerhört bra kunskap på individnivå om den svenska vargstammen, säger Jens Andersson.

Speciellt värdefulla individer är invandrare – ensamma djur som vandrat in över gränsen från Finland eller Ryssland och kan ge stammen nya, friska gener.

TT

Fakta: Vargstammen minskar

Inventeringen under perioden 2017/18 visade att det fanns cirka 305 vargar i Sverige. Det är en minskning med 14 procent från vintern året innan då inventeringsresultatet visade 355 vargar.

Minskningen från inventeringsperioden 2014/2015, då vargstammen hittills varit som störst (415 vargar), är cirka 26 procent.

Hela den skandinaviska vargstammen härstammar från endast fem invandrande vargar från den finskryska populationen.

Inventering av de stora rovdjuren har pågått i sin nuvarande form sedan 2002, på uppdrag av regeringen. Sverige och Norge samarbetar kring de årliga inventeringarna, som sammanfaller vad gäller varg och lo.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS