Bildt om ministerpost: Jag hjälper gärna till

Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) utesluter inte helt att bli minister i en eventuell Alliansregering. Men det är nästan otänkbart, säger han till TT.

ANNONS
|

M-veteranen har innehaft tunga poster i tidigare regeringar och är en erfaren politiker. Men 69 år gammal ser det ut som att ytterligare en ministerpost i en eventuell Alliansregering inte finns på hans karta.

- Nej, jag är inte ute efter det. Nej, nej, säger han.

TT: Säger du absolut nej?

- Jag säger ingenting, men det är inte det jag är ute efter.

ANNONS

Men när Bildt pressas ytterligare – det har ju hänt förr att politiker tydligt meddelat att de inte är aktuella för olika poster, men glatt tackat ja när det väl kommit till kritan – är svaret inte lika tvärsäkert.

TT: Du utesluter inte det?

- Jo, det gör jag nästan. Jag har suttit i så många regeringar. Men absolut, jag hjälper gärna till på olika sätt. Om Sveriges regering vill att man ska hjälpa till så gör man det. Det kan man göra på många olika sätt.

Knackat dörr

TT träffar Carl Bildt efter att han varit ute och knackat dörr i Fisksätra i Nacka kommun under lördagen. Just som dörrknackare är kanske inte det sammanhang där han synts oftast på senare år. Han försäkrar att han brukade ge sig ut bland väljare mer frekvent förut. Men detta är första gången denna valrörelse.

- Om man som jag är med i olika sammanhang och sitter i Stockholm och ger kommentarer, och så vidare... Det är bara när du är ute och talar med folk som du får veta hur stämningsläget är, säger han.

ANNONS

"Kan bli besvärligt"

Bildt, som suttit i flera regeringar och själv styrde en mellan 1991 och 1994, tror att läget efter valet blir komplicerat.

- Det kan ju bli besvärligt, det återstår att se. Men när vi har ett valresultat på söndagskvällen så vet vi hur mandaten ligger, då får man börja fundera på detta tycker jag, säger han.

Han anser att det är "oerhört viktigt" att Alliansen blir större än de rödgröna men lägger ändå in en brasklapp.

- Det avgör inte, men det är väldigt viktigt för förutsättningarna för regeringsbildning.

TT
ANNONS