Arbetet för billiga mediciner motarbetas av ett antal länder, uppger hjälporganisationen Oxfam. Arkivbild.
Arbetet för billiga mediciner motarbetas av ett antal länder, uppger hjälporganisationen Oxfam. Arkivbild.

Billig medicin bromsas av rika länder

FN:s arbete för att göra mediciner billigare och mer tillgängliga i fattiga länder bromsas av ett antal rika länder. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport.

ANNONS
|

Förra året publicerade FN:s expertpanel om läkemedelstillgång en rapport med olika rekommendationer om hur man kan göra mediciner billigare i världen. Bland annat rekommenderades världens regeringar att oftare åsidosätta patentskyddet så att konkurrerande bolag ska kunna producera lågkostnadsversioner av livsviktiga läkemedel. Åtgärden kan användas när det finns allvarliga hot mot folkhälsan, vilket fastställs i Doha-deklarationen.

Men enligt Oxfam har FN:s arbete med rapporten bromsats av länder som USA, Schweiz, Tyskland, Storbritannien och Japan. Påtryckningar har försenat FN:s arbete, som fortfarande inte bemött rapportens rekommendationer. Trycket har också hindrat utvecklingsländernas försök till diskussioner om rapporten med Världshälsoorganisationen (WHO) menar Oxfam.

Enligt hjälporganisationen prioriterar länderna läkemedelsindustrins intressen.

ANNONS

- Miljontals människor blir nekade läkemedel på ett onödigt och skamligt sätt. Detta på grund av de uppblåsta priserna som läkemedelsindustrin sätter. Läkemedelsföretag bör inte längre få lov att fatta besluten när det handlar om människors hälsa. Regeringar och FN måste sätta människors liv framför företagsvinster, säger Oxfams internationella vd Winnie Byanyima, i ett pressmeddelande.

En av tre människor i världen saknar tillgång till viktiga läkemedel och varje år hamnar 100 miljoner människor i fattigdom på grund av kostnader för vård, uppger Oxfam.

Oxfam vill att FN:s generalsekreterare António Guterres ska prioritera frågan om medicinpriser under 2018.

TT
Fakta: Läkemedelsrapporten

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon etablerade 2015 FN:s expertpanel om läkemedelstillgång (HLP). Ett år senare släppte HLP en rapport som bland annat rekommenderade följande:

* Regeringar och den privata sektorn måste respektera Doha-deklarationen, som slår fast att länder och dess företag vid hot mot folkhälsan har rätt att köpa och tillverka billiga kopior av patenterade läkemedel.

* Den biomedicinska industrin bör införa nya modeller för att finansiera och belöna forskning som leder till medicinsk teknologi som människor har råd med.

* Regeringar bör kräva att hälsoteknikföretag redovisar kostnader för utveckling, produktion, marknadsföring och distribution, med mera, i detaljerad indelning, inklusive eventuellt statligt ekonomiskt stöd.

* Efterkräv högre öppenhet i hälsosektorn.

ANNONS