Björklund till attack mot regeringen om LSS

Liberalerna tycker att den LSS-utredning som tillsatts har för stor inriktning på kostnader och att det är de funktionsnedsattas möjlighet till frihet och delaktighet som bör stå i fokus. Partiledaren Jan Björklund går till attack mot regeringen – som lovar att medverka till att ändra lagen.

ANNONS
|

- Jag skäms när jag ser hur regeringen bemöter de allra mest utsatta och sårbara små barnen i Sverige – barn som inte ens kan andas själva och som inte kan få i sig mat själva utan behöver hjälp. Där sker nu de stora neddragningarna i den svenska välfärden – detta måste få ett slut, säger Björklund till TT.

Liberalerna pekar på att staten och kommunerna skyfflar kostnaderna mellan varandra och vill att staten ska ta över hela ansvaret för personlig assistans, inte bara för hjälpen till dem som behöver mest som i dag. Dessutom är det behoven som bör styra, enligt partiet. En helhetsbedömning ska avgöra rätten till stöd, inte en integritetskränkande minuträkning av "grundläggande" behov.

ANNONS

"Har täckning"

De så kallade tvåårsprövningarna bör inte återinföras, anser L. Omprövningar av stödet ska avgöras individuellt. Vidare föreslås att olika myndigheter ska samarbeta mera för att säkra att rätt stöd verkligen ges.

På frågan om vad L-förslagen får kosta svarar Björklund:

- Vi föreslår ytterligare ungefär en och en halv miljard till LSS-reformen per år. Det har täckning i vårt budgetunderlag och det är vår bedömning att det är det som krävs.

I december ska LSS-utredningen presenteras som bland annat ser över vilka besparingar som kan göras av assistansersättningen för att få mer träffsäkra stödinsatser.

Syfte spara pengar

Jan Björklund anser att problemet med den nuvarande LSS-utredningen är att den har tillsatts med huvudsakligt syfte att spara pengar.

- Min bedömning är att den utredningen inte kommer att tillgodose våra önskemål för vi menar att det behövs mer stöd och hjälp åt de barn och vuxna som behöver assistans. Utredningens hela syfte har varit att göra nedskärningar, säger han.

ANNONS

Oseriösa utförare ska enligt Liberalerna jagas, exempelvis genom att ett företag som Skatteverket upptäckt har fuskat ska kunna granskas extra noga av Försäkringskassan.

Han håller visserligen med regeringen om att fusk bör bekämpas.

- Men de här barnen som behöver andningsmaskiner och sondmatas – de är ju inga fuskare, säger han.

Ministern svarar

Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) lovar att ändra lagen som svar på Liberalernas kritik.

- Självklart ska den som behöver stöd med andning eller sondmatning få det, säger hon till Expressen och fortsätter:

- Jag vet att flera partier har presenterat olika förslag. Det är bra och jag ser samma problem och jag vill att vi samlas och ser hur vi snabbt kan gå framåt.

ANNONS
TT

Fakta: Personlig assistans

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag för funktionshindrade (LSS), som infördes 1994.

1994 fick 6100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de över 16000.

Den statliga ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka. Kommuner ska stå för assistansen för dem med mindre behov än 20 timmar/vecka.

I januari i år hade cirka 14800 statlig assistans, cirka 1300 färre än 2015.

Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman.

Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period.

Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna.

Samma år minskade utgifterna för den statliga ersättningen till 21,5 miljarder.

2017 beräknas utfallet ha blivit 23,2 miljarder.

Källor: Regeringskansliet, Försäkringskassan

ANNONS