Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171215-malmobjornar-582155_se.ttela_1.jpg
Där uppe på väggen sover en björnmamma och hennes björnungar. Filmen från Järvzoo i Hälsingland visas i realtid på en husfasad vid Gustav Adolfs torg i Malmö.

Björnen sover i Malmö

En björnfamilj i vintersömn mitt i Malmö? Ja, under några vinterveckor kan en sovande björnmamma och hennes tre ungar följas i realtid på en vägg vid Gustav Adolfs torg.

Björnarna sover på Järvzoo i Hälsingland, men visas upp som en installation för att ge julstressade Malmöbor en tankeställare.

- Det är lite kontemplativt att se hur de här björnarna ligger där helt oberörda av omgivningen och vår stress, säger Agneta Sallhed Canneroth, enhetschef vid Malmö stads gatukontor.

Hon tycker att människor har något att lära av björnar.

- Vi är ju nästan mer hysteriska än någonsin den här årstiden. Det ger en tankeställare, att vi bara rusar fram året runt. Vi kanske också skulle behöva gå i ide lite grann någon gång under året?

Kommunen har satsat 100 000 kronor på installationen, som är igång från eftermiddag till tidig morgon fram till mitten av januari. De sovande björnarna kan också följas på Järvzoos hemsida.

MEST LÄST