Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171120-bluffsjukskoterska-567351_se.ttela_1.jpg
En 35-årig man döms av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för att med hjälp av falska intyg ha lurat till sig anställningar som sjuksköterska på flera svenska sjukhus. Arkivbild.

Bluffsjuksköterska döms till fängelse

En 35-årig man döms av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för att med hjälp av falska intyg lurat till sig anställningar som sjuksköterska på flera svenska sjukhus.

Det var när en personalansvarig vid Lerums kommun fattade misstankar, när mannen sökte jobb på ett LSS-boende, som bluffen uppdagades, skriver Göteborgs Posten.

Det visade sig att mannen sedan 2013 haft anställningar som sjuksköterska på sjukhus i Umeå, Östersund, Växjö och Göteborg. 2015 hade 35-åringen dessutom ansökt om specialistläkarbevis inom psykiatri hos Socialstyrelsen.

Själv nekar mannen till brott och hävdar att han har viss kompetens och att det är en kamrat som skrivit och skickat in ansökningarna som en tjänst till honom utan hans vetskap om intygen.

Tingsrätten skriver att "det finns skäl se extra allvarligt på brotten" eftersom det handlar om att patientsäkerheten kan äventyras och att förtroendet för vården kan påverkas.

Mannen döms för grovt brukande av falsk urkund och två fall av brukande av falsk urkund av normalgraden.

MEST LÄST