Bristande konsumentskydd för djurägare

Efterfrågan på djursjukvård har ökat kraftigt de senaste åren – och försäkringsbolagen tjänar miljarder på dyra djurförsäkringar.

ANNONS
|

Omsättningen i djursjukvårdsbranschen har ökat med 38 procent de senaste tre åren, visar en rapport från Konkurrensverket. Två riskkapitalbolag har förvärvat majoriteten av landets djursjukhus och veterinärbesöken blir allt dyrare, med högre försäkringspremier som följd.

Förra året betalade djurägarna in knappt fyra miljarder till försäkringsbolagen – ändå var det inte ens hälften som fick full ersättning efter att självrisken var betald.

- Jag har svårt att tänka mig andra saker där konsumenterna är lika utlämnade och underlägsna, säger analyschefen Johan Hedelin.

ANNONS

Stora brister

Konkurrensverket pekar på bristande konkurrens och konsumentskydd. Djur omfattas inte av konsumenttjänstlagen och det går heller inte att i efterhand klaga på en veterinärvårdsbehandling hos Allmänna reklamationsnämnden.

Undantag i den så kallade kontraheringsplikten gör att försäkringsbolagen inte är tvingade att acceptera en kund vars djur innebär en hög risk – något som bidrar till en trögrörlighet på marknaden.

- Bara sju procent hade bytt försäkring enligt vår undersökning. Man vågar inte säga upp den gamla innan man vet att man kan få någon ny – vilket blir allt svårare ju äldre djuret blir, säger Johan Hedelin.

Mycket att tänka på

För att stärka konkurrens och konsumentskydd föreslår Konkurrensverket förändringar i lagstiftningen, men också bättre jämförelsesajter där ägarna får en bättre överblick över priser och villkor.

TT: I dagsläget – vad bör den som tecknar en djurförsäkring känna till?

- Att tandvård väldigt sällan omfattas och att nästan alla förebyggande åtgärder i form av till exempel kastrering och vaccination är undantag. Att alla försäkringar inte omfattar läkemedel – och att priserna på läkemedel kan se väldigt olika ut på olika apotek, säger Johan Hedelin.

ANNONS
TT

Fakta: Största aktörerna

De två största aktörerna på djursjukvårdsmarknaden är Evidensiakoncernen och Anicurakoncernen som hade en sammanlagd marknadsandel på 40 procent 2016 och äger majoriteten av landets större djursjukhus. Evidensiakoncernen hade då en nettoomsättning på 1,1 miljarder kronor i Sverige, Anicurakoncernen en nettoomsättning på 775 miljoner kronor.

Den största aktören sett till djurförsäkringar är sedan länge Agria som ensam har mer än halva marknaden, följt av Folksam med 21 procent. Försäkringsbolagens premieinkomster för husdjursförsäkringar har mer än fördubblats mellan 2007 och 2017, från 1,7 till knappt fyra miljarder kronor.

Källa: Konkurrensverket

ANNONS