Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181015-ostersjfiske-783239_se.ttela_1.jpg
Torsk lossas från en fiskebåt i hamnen i Skillinge. Arkivfoto.

Bucht nöjd med nya fiskekvoter i Östersjön

Större kvoter än väntat för torsken, men å andra sidan mindre för laxen. Det gör landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) nöjd med årets fiskekvoter för Östersjön. Och syndabockar får letas någon annanstans, anser ministern.

I fjol satt Bucht (S) och hans kollegor samlade i en hel natt innan en uppgörelse fanns på bordet. Nu gick det betydligt snabbare.

- Vi var väl förberedda. Sverige har haft ordförandeskapet i (östersjösamarbetsorganisationen) Baltfish och har förberett de här frågorna under längre tid och det kanske gjorde att vi snabbare kom till ett slut, säger Bucht efter mötet i Luxemburg.

Torsk och lax

Resultatet blev en minskad torskkvot i östra Östersjön med 15 procent, precis som EU-kommissionen föreslagit. Däremot ökas kvoten i västra Östersjön med hela 70 procent, jämfört med 31 procent i kommissionens förslag.

- Helt och hållet inom de vetenskapliga rekommendationerna, säger ändå landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

För laxen blir fångstkvoten i egentliga Östersjön oförändrad jämfört med i år – en bra bit under kommissionens förslag om att öka kvoten med 15 procent.

- Där känner jag att vi har gjort en riktigt stor framgång, tycker Bucht.

"Ingen syndabock"

Flera miljöorganisationer har krävt betydligt större minskningar av fisket än vad EU-länderna nu enats om. Sven-Erik Bucht trycker dock på att det inte bara är fisket som slår mot fiskarna, utan även föroreningar och andra miljöproblem.

- Det gäller ju att ta tag i alla de här sakerna. Man måste titta på helheten och det är därför som vi har gjort en enorm storsatsning nu på Östersjön för att rena den, säger ministern – som helst inte vill ta åt sig av någon kritik.

- Det här är en kompromiss givetvis. Vi är 28 länder. Sverige är det land som är mest restriktivt. Så vill de söka någon syndabock så hittar de det inte i Sverige. Då får de söka det på annat håll, säger Bucht i Luxemburg.

Fakta: Fiskekvoter i Östersjön

TT

Här är EU-ländernas beslut om fiskekvoter i Östersjön för 2019:

Fisk område mängd jämfört med 2018, förändring i procent Torsk västra Östersjön 9 515 ton +70 östra Östersjön 24 112 ton -15 Sill västra Östersjön 9 001 ton -48 Bottenhavet och Bottenviken 88 703 ton -7 Rigabukten 31 044 ton +7 centrala Östersjön 170 360 ton -26 Skarpsill hela Östersjön 270 772 ton +3 Rödspätta hela Östersjön 10 122 ton +43 Lax egentliga Östersjön 91 132 stycken oförändrat Finska viken 9 703 stycken -3

Därtill sätts en gräns på max 7 torskar per fritidsfiskare och dag i västra Östersjön samt ett förbud mot att fiska laxöring utanför fyra sjömil.

Källor: Regeringen, EU:s ministerråd.

MEST LÄST