Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170822-clarkmedborgare-517546_se.ttela_1.jpg
Clark Olofsson på en bild från 1996, då han avsade sig sitt svenska medborgarskap. Arkivbild.

Clark Olofsson svensk medborgare igen

Den dömde bankrånaren Clark Olofsson har fått tillbaka sitt svenska medborgarskap. Det innebär att han kan återvända till Sverige när han snart släpps från ett belgiskt fängelse.

- Det stämmer att han har fått tillbaka sitt medborgarskap, säger advokat Peter Althin, Clark Olofsson juridiska ombud, till Expressen.

Olofsson, eller Daniel Demuynck som han numera heter, avsade sig 1996 sitt svenska medborgarskap för att bli belgisk medborgare. När han 2009 dömdes till 14 års fängelse i Sverige för bland annat grovt narkotikabrott dömdes han samtidigt till livstids utvisning.

Att han nu återfått sitt svenska medborgarskap betyder han ändå återvända till Sverige när han blir en fri man senare i år. Det är möjligt sedan Sverige öppnat för dubbla medborgarskap.

- Den som förlorade sitt svenska medborgarskap före 1 juli 2002, med anledning av att man sökt och fått ett nytt medborgarskap, den kan från och med 1 april 2015 anmäla att man vill ha tillbaka det svenska medborgarskapet. Då skickar man den anmälan till Migrationsverket i Norrköping, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen på Skatteverket, till TT.

Om Olofsson väljer att komma hem till Sverige får 70-åringen också rätt till garantipension och kan söka bostadstillägg, skriver Expressen.

Fakta: Clark Olofsson (Daniel Demuynck)

1966: Olofsson döms till åtta års fängelse för mordförsök. Tillsammans med en kumpan gör han inbrott i en cykelaffär i Nyköping. En polis skjuts ihjäl av kumpanen.

1973: Han blir inblandad i det så kallade Norrmalmstorgsdramat där rånaren Janne Olsson tar gisslan och kräver att Olofsson förs till bankvalvet. Efter den oblodiga upplösningen blir Olofsson åtalad för delaktighet.

1979: Under sin fängelsetid, dömd för nya bankrån, studerar han på journalisthögskolan och gör praktik på tidningen Arbetaren.

1983: Olofsson friges och lämnar Sverige för att bo med sin belgiska fru i hennes hemland.

1984: Han grips för att ha smugglat 25 kilo amfetamin från Holland till Sverige. Döms mot sitt nekande till tio års fängelse.

1991: I oktober blir han fri och byter namn till Daniel Demuynck.

1998: Olofsson grips som huvudman för en av de största amfetaminsmugglingarna hittills till Danmark. Året efter döms han till 14 års fängelse men släpps villkorligt under 2005.

2008: Olofsson grips misstänkt för att ha organiserat en omfattande narkotikahandel.

2009: Olofsson döms för bland annat grovt narkotikabrott.

2016: Olofsson förs på egen begäran över till fängelse i Belgien.

MEST LÄST