Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180524-sjukskrivna-684945_se.ttela_1.jpg
Osäkra anställningsvillkor innebär lägre risk för sjukskrivning, men Försäkringskassan tror inte att det beror på bättre hälsa, utan snarare en rädsla för att förlora jobbet.

De med osäker anställning sällan sjukskrivna

Löntagare med osäkra anställningsvillkor och egenföretagare löper mindre risk att bli sjukskrivna än de med fast anställning. Men siffrorna kan vara missvisande och Försäkringskassans analytiker tror att rädsla för att förlora inkomst är en av förklaringarna.

Osäkra anställningsvillkor innebär en lägre risk för sjukskrivning, enligt en ny rapport där Försäkringskassan har granskat sjukskrivningar inom såväl branscher som specifika yrken. Resultatet är överraskande, men enligt Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall kan siffrorna vara missvisande.

- När det gäller osäker anställning och egenföretagande är sjukskrivningen lägre, men vi tror inte att det beror på att de har bättre hälsa utan snarare sådant som möjligheten att behålla jobbet eller att sköta verksamheten i sitt företag.

Sett till enskilda yrken har operationssjuksköterskor, flygvärdinnor och piloter högst risk för sjukskrivning när det gäller män, medan det för kvinnor är industrirobotoperatörer, piloter och flygvärdinnor som är mest utsatta.

De branscher som dominerar sett till sjukskrivningar i reella tal är vård och skola (kvinnor) och bygg och anläggning (män). Här visar analysen på mer väntade resultat och det konstateras att personer inom yrken som utsätts för stora fysiska belastningar löper en högre risk att sjukskrivas.

Risken för sjukskrivning är större för kvinnor än för män och skillnaden mellan könen har ökat. 2012 var skillnaden 24 procent för att öka till 29 procent 2015 och 2016, de år som har analyserats i rapporten.

Fakta: Yrkena med högst risk för sjukskrivning

TT

Baseras på statistik från 2015 och 2016 och gäller branschjusterade relativa risker för sjukskrivning över 14 dagar.

Kvinnor:

Industrirobotoperatör

Pilot

Flygvärdinna

Gjuterioperatör

Tunnplåtslagare

Män:

Operationssjuksköterska

Flygvärdinna

Pilot

Gruv- och bergarbetare

Slaktare, styckare

Källa: Försäkringskassan

MEST LÄST