Diarréläkemedel bakom disk efter dödsfall

Apotek Hjärtat har valt att plocka bort läkemedel som innehåller loperamid från butikshyllorna och säljer dem nu över disk. Beslutet kommer efter rapportering om att höga doser av det receptfria läkemedlet orsakat dödsfall.

ANNONS
|

Loperamid finns i diarréläkemedel som Imodium och Dimor och är en opioid som är helt ofarligt i de doser som rekommenderas vid magproblem. Men vid höga doser på mellan 50 och 100 tabletter kan det ge någon slags effekt, enligt personer i missbrukarkretsar.

Elva personer tros ha dött i Sverige förra året på grund av loperamid, rapporterade Sveriges Radios Ekot i december.

- Då valde vi centralt att gå ut med den riktlinjen att man skulle plocka bort alla loperamidprodukter från hyllorna som en försiktighetsåtgärd. Vi har faktiskt sedan tidigare på vissa orter valt att ta undan det från kundutrymmet för att de har upplevt stort svinn, säger Annika Svedberg, chefsapotekare hos Apotek Hjärtat.

ANNONS

Åtgärden handlar om att undvika stora stölder. Läkemedlet är fortfarande receptfritt.

Även Apoteket AB har uppmanat alla sina apotek att placera loperamidprodukter bakom disk om de misstänker att det stjäls mycket och för att ge möjlighet att begränsa antal förpackningar vid försäljningen.

TT

Fakta: Loperamid

Loperamid finns i läkemedel som används mot diarré, som Dimor och Immodium.

Preparatet liknar morfin, men påverkar inte hjärnan på samma sätt då det inte passerar blod-hjärnbarriären lika bra.

Vid stora doser kan man dock få en påverkan som liknar en morfinöverdos.

Källa: Fass, Giftinformationscentralen

ANNONS