Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170808-instagramdepression-509873_se.ttela_1.jpg
Deprimerade människor tenderar att publicera bilder med andra bildkvaliteter på Instagram, som den till höger som innehåller mer blått och grått och är mörkare än fotot till vänster. Friska publicerar oftare "färgglada" bilder, som till vänster.

Din Instagram avslöjar hur du mår

Deprimerade personer publicerar en annan typ av bilder på Instagram, jämfört med friska. Forskarna hoppas nu att metoden ska användas för att upptäcka psykisk sjukdom så tidigt som möjligt.

Visa mig ditt Instagramkonto och jag ska säga dig hur du mår.

Ungefär så kan man sammanfatta den forskning som nu visar att deprimerade människor tenderar att publicera en annan typ av bilder, jämfört med friska.

Forskningen, som presenteras i tidskriften EPJ Data Science, visar också att datorer är mycket bättre än läkare på att hitta de sjuka.

- Det här visar på en ny metod för att screena för depression och andra psykiska sjukdomar i tidig fas. Ibland kan de här algoritmerna hitta depression innan den kliniska diagnosen har hunnit sättas, säger en av artikelförfattarna, Chris Danforth vid University of Vermont i USA.

Mindre sammanhang

Men det är inte innehållet i bilderna som skiljer sig åt, utan kvaliteten. Psykiskt sjuka tenderar nämligen att i högre utsträckning använda filter som gör att bilderna innehåller mer blått och grått och är mörkare, medan friska oftare föredrar filter som gör bilderna mer "färgglada".

På en punkt skiljde sig dock även innehållet åt: deprimerade valde oftare foton med ansikten på, även om dessa foton i genomsnitt hade färre ansikten än dem som friska valde att publicera.

- Det kan vara en indikator på att deprimerade umgås i mindre sammanhang, säger Andrew Reece vid Harvard University, USA.

Bättre än läkare

Detta, menar forskarna, går hand i hand med tidigare forskning som visar att deprimerade personer har färre sociala interaktioner i genomsnitt än friska. Huruvida deprimerade tar fler "selfies" än andra, och därför publicerar bilder med färre ansikten, framgick dock inte.

I den aktuella studien ingick 166 frivilliga var av hälften hade haft en klinisk depression under de senaste tre åren. Forskarna utformade sedan en algoritm och lät datorer analysera personernas Instagram-bilder, 43 950 stycken totalt, med avseende på bildernas utformning, val av filter, färger, färgtoner, med mera.

Datorernas träffsäkerhet, det vill säga förmåga att skilja på sjuka och friska, var 70 procent. Detta ska jämföras med allmänläkarnas förmåga att diagnostisera depression korrekt, som ligger runt 40 procent, skriver forskarna.

Fakta: Minskad sexlust

Vid depression känner man ofta mer oro och ångest än vanligt.

Koncentrationssvårigheter kan förekomma.

Ofta får man problem med sömnen och känner sig trött och energilös.

Vanligt är att tappa matlusten, eller börja tröstäta.

Sexlusten kan minska eller försvinna helt.

Man kan uppleva att inget riktigt berör en ordentligt.

Man kan få obefogade eller mycket överdrivna skuldkänslor.

Källa: 1177

MEST LÄST