Dom mot Nordkalk för dödsolycka fastställs

Företaget Nordkalk och dess dåvarande platschef bär ansvar för en arbetsplatsolycka med dödlig utgång, slår hovrätten fast. Att anlita en entreprenör för jobbet friar inte arbetsgivaren.

ANNONS
|

Nordkalk och platschefen fälldes redan av tingsrätten i mars fjol, men efter överklagade slår hovrätten för övre Norrland fast domen. Vid olyckan vällde het frätande kalk från en kalkugn ut över arbetare. En 23-årig man dog och tre skadades, varav en 19-åring allvarligt.

Domstolarna anser att olyckan hade kunnat förhindras om platschefen tagit sitt arbetsmiljöansvar.

"Denna dom visar tydligt att det alltid är arbetsgivarens ansvar att se till att verksamheten kan bedrivas på ett säkert vis", anser IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Förbundet anser samtidigt att prövningen tagit för lång tid.

Företaget ansåg att den entreprenör som anlitades, och inte Nordkalk, ägde arbetsmiljöansvaret, men det anser alltså inte hovrätten.

ANNONS

Nordkalk kommer inte att överklaga. Företaget anser dock att "en här domen leder till att många företag påverkas och behöver se över hur man lägger ut arbeten på entreprenad eller outsourcar delar av verksamheten".

TT
ANNONS