Dubbel katastrof för bönder i brandområdet

Hos bönderna i Ljusdalstrakten betyder branden dubbla problem. Samtidigt som de måste kämpa med torka och oro inför framtiden, råmar stressade kor när röken tränger in i ladugårdarna.

ANNONS
|

Drygt två mil utanför den yttersta brandhärden i Ljusdals kommun sköter familjen Hansson en av Sveriges största mjölkgårdar – Vallens gård.

Trots att röken legat tjock i området har familjen ännu inte behövt evakuera. Och tur det – med en gård med över 1000 mjölkkor hade det varit snudd på omöjligt.

- Det hade inte gått, då hade vi behövt över 100 djurbilar som skulle härifrån. Och så ska de mjölkas samtidigt, säger Janne Hansson.

ANNONS

Men när en sådan här brand härjar i ens närområde påverkas alla, inte bara de som tvingas evakuera.

Oroliga ögon

Under fredagen har röken lättat lite, men dagarna dessförinnan har den ringlat sig tjock genom längorna där hundratals kor står uppradade. När Janne Hansson går in ladugården vänder de sig mot honom med stora, oroliga ögon.

- När röken var som värst kunde man inte ens se in här, berättar Janne Hansson.

Korna rörde då oroligt på sig, råmade högt och såg stressade ut.

- Du hör ju nu hur tyst det är nu. I går råmade de som galningar här inne.

Och kornas oro har även lämnat avtryck i mjölkproduktionen – bara under torsdagen producerade korna 3000 liter mindre mjölk än vanligt.

- Bara det visar ju hur stressade det här gör dem, det en väldigt speciell situation.

ANNONS

Gödselmaskin blir vattentank

Henrik Rosenqvist, en av sönerna i familjen, kommer inkörande med en gödselmaskin på gården när TT är på besök. Han hoppar ur och landar helt utmattad på marken. Gödselmaskinen har fått agera vattentank ända sedan i måndags och tillsammans med 16 andra bönder hjälper han till med att vattna markerna runt det branddrabbade området, i förebyggande syfte.

- Tolv timmar. Så länge har jag hållit på. Det är fjärde dygnet i rad vi hjälper till, säger han.

Henrik Rosenqvist berättar att det är kusligt där ute i skogen, och att han ständigt bär på en otäck känsla i kroppen. Bara under natten har han åkt nästan 20 vändor fram och tillbaka mellan olika sjöar och bäckar, fyllt tanken och vattnat marken.

- Branden sprider sig från alla håll och jag bor dessutom en mil närmare avspärrningarna så det är klart att jag är orolig, säger han.

ANNONS

Nu ska han försöka sova någon timme, för att sedan ge sig ut i gen.

Dubbel katastrof

Samtidigt försöker resten av familjen att hålla ställningarna hemma på den 1400 hektar stora gården. För medan bränder och katastrofer härjar utanför Vallens gård, råder fortfarande extremtorkan innanför.

- Den här torkan kommer att kosta oss 10–12 miljoner. Tänk då om branden skulle komma hit också, säger Janne Hansson och skakar på huvudet.

Under sina 30 år som bonde har han aldrig varit med om något liknande.

- Det är ett jäkla pusslande, säger han.

Familjens minsting, 14-årige Fredrik Hansson, hjälper också till så gott det går.

- Jag tänker på det hela tiden. Om det skulle börja brinna, vad gör man då? Vad tar man med sig? undrar Fredrik Hansson.

ANNONS

Samtidigt böjer han sig ner och rufsar till hunden Tass päls.

- Dig skulle jag ta med så klart, säger han.

TT

Fakta: Skogsbränderna i siffror

Enligt SOS Alarm hanterades 57 terrängbränder runtom i landet på torsdagskvällen. Hittills i juli har det varit mer än tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har 13 så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickade 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.

ANNONS