Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170913-budgetpensionaruv-529464_se.ttela_1.jpg
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) fikar tillsammans med Eva Ringdahl och PRO:s ordförande Christina Tallberg i samband med ett besök i PRO:s lokaler i Handen.

Dubbel skattesänkning för pensionärer

Regeringen fördubblar sin tänkta skattesänkning för pensionärer nästa år. Den innebär omkring 410 kronor i lägre skatt på pensioner runt 17 000 kronor.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgetnyheten hos PRO i Handen. I våras övervägde regeringen en skattesänkning för pensionärer på 2,2 miljarder kronor. Nu dubbleras den summan i budgeten för 2018 till 4,4 miljarder kronor.

- Det är med glädje vi kan presentera en av de viktigaste satsningarna och dessutom den enskilt största satsningen i budgeten, säger Löfven.

Förslaget innebär en skattesänkning för 75 procent av alla pensionärer över 65 år, omkring 1,5 miljoner personer som har inkomster upp till knappt 35 000 kronor. Skattesänkningen är dock särskilt inriktad på pensioner upp till 17 000 kronor. Som mest innebär den sänkt skatt med cirka 410 kronor i månaden.

Skatteklyftan ska bort

Förslaget innebär att pensioner och löner upp till 17 000 kronor beskattas lika. Därmed försvinner, upp till den inkomstnivån, den "skatteklyfta" som uppstod när den förra borgerliga regeringen införd en rad jobbskatteavdrag som bara omfattade löntagare.

- Det är viktigt för anständighetens skull att pensionärer inte ska betala mer än löntagare, säger Löfven.

Han lovar nu att ta bort skatteklyftan helt för alla pensionärer senast 2020 om han får fortsätta att regera efter valet. Det skulle kosta statskassan ytterligare åtta miljarder kronor.

- Pensionärskatten ska se sitt slut. Skamfläcken som skapades av de borgerliga partierna ska bort, säger Löfven.

Även sjuka och arbetslösa betalar mer skatt på sina ersättningar än skatten på lön. Löfven vill i dag inte gå in på hur han ser på den skatteklyftan.

Pensionärer viktiga i valet

Pensionärsgruppen blir för varje val en allt starkare väljargrupp. I nästa års riksdagsval kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre.

De flesta partier vill se skattesänkningar för pensionärer. Löfven hävdar dock att bara en socialdemokratiskt ledd regeringen kan ta bort skatteklyftan. Han syftar på att Moderaterna vill införa nya skattesänkningar som liknar jobbskatteavdraget.

- Det där är kvalificerat nonsens. Hade vi inte börjat sänka skatten för människor som arbetar så hade de aldrig velat sänka skatten för pensionärer. Jag har aldrig någonsin hört en socialdemokrat kräva lägre skatter på någonting, säger M:s ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson.

Han uppger att M:s linje är att börja med att sänka skatten på arbete och när fler är i jobb blir skattebetalare också sänka skatten för pensionärer.

- Vi kommer att fortsätta att sänka skatten för pensionärer i den takt ekonomin tillåter, säger Kristersson.

Kristdemokraternas ledaren Ebba Busch Thor är kritisk till att den rödgröna regeringen inte tar bort hela pensionärsskatten med en gång 2018 och antyder att Löfven kanske inte håller sitt löfte

- Pensionärerna får vänta ytterligare ett val på att få löften infriade och vi vet hur det gick efter förra valet, man infriade inte löftet att ta bort pensionärsskatten, säger hon.

Fakta: Skatteklyftan

Effekterna av de olika skattesatserna på lön och pension som uppstått till följd av alliansregeringens jobbskatteavdrag har varit stora.

Medan en typisk ensamstående lönearbetare har fått 4 220 kronor mer att röra sig med per månad sedan 2007, ett inkomstlyft på 23 procent, har ett typiskt pensionärspar fått nöja sig med att få dela på 1 900 kronor, ett inkomstlyft på nio procent.

Hushållstyp Förändring disponibel inkomst 2007–2017 i kronor Förändring i procent Enpersonshushåll 4 220 23 Tvåbarnsfamilj 7 270 21 Garantipensionär 1 596 15 Pensionärspar 1 900 9

Källa: Swedbank

MEST LÄST