Elefantlycka på Borås djurpark - igen

Elefantfamiljen på Borås djurpark växer. 02.50 på midsommarafton föddes senaste tillskottet - elefantkon Dudus femte kalv. – Allt ser ut att ha gått jättebra, säger Tommy Alexandersson, elefantskötare på Borås djurpark.

ANNONS
|

Elefanter är inte bara det största landgående däggdjuret. Det är också ett av de mest känsloväckande. Babyglädjen i Borås är således total både bland djurparkspersonal och skötare efter att Dudu blev mamma för femte gången tidigt på midsommaraftons morgon.

– Det föds inte så många afrikanska elefanter och eftersom de går dräktiga så länge som 22 månader så är hon väldigt, väldigt efterlängtad, berättar Tommy Alexandersson.

Nytillskotten är enligt Tommy Alexandersson en kraftig liten rackare. Vanligtvis väger elefantkalvar mellan 80 och 100 kilo.

– Hon är stor för att vara nyfödd. Ja lika stor som Chindi som är två månader gammal. Jag skulle tippa upp mot 100 kilo, säger han.

ANNONS

Stor familj

Elefantfamiljen på Borås djurpark består nu av sju djur och redan på midsommarafton kunde besökare titta till den nyfödda.

– Elefantungarna är väldigt populära såklart. Speciellt när de blir lite äldre och springer omkring. De är kloka djur som väcker mycket känslor och väldigt busiga, ja nästan som apungar,förklararTommy Alexandersson.

Båda mamma Dudu och den nyfödda mår bra efter förlossningen. Även om både personal och djur är trötta efter nattens förlossning.

– Dudu är väldigt lugn och står och hängvilar intill den lilla ungen i stallet. Hon är såpass rutinerad att hon vet hur hon ska göra och kalven har redan kommit igång med att dia, vilket är det man kan vara orolig för med djurungar.

Ny lekkamrat

Senast elefantfamiljen i Borås fick tillökning såg det betydligt tuffare ut. Kalven Chindi, som föddes på långfredagen, vägrade att dia sin mamma och fick stödmatas av djurparkspersonalen.

LÄS MER: Elefantkalven kämpar för sitt liv

Numera mår Chindi bra och har dessutom blivit något av en kändis efter att en film där den två månader gamla kalven jagar pärlhöns i sin inhägnad.

– Det är oändliga reaktioner. Flera tusentals kommentarer. Flera tusentals delningar. Den har delats i både Kina och USAoch jag får vänförfrågningar från hela världen, sa djurvårdaren Jonas Sjöström tidigare i veckan.

ANNONS

LÄS MER: Elefantkalven Chindi har blivit kändis

Den nyfödda elefantungen har inte fått något namn ännu, men Tommy Alexandersson menar att arbetet med namngivningen är i full gång.

– Vi har inte kommit på något än, men det finns många ställen att få inspiration ifrån som Google eller lexikon. Det ska inte bli några problem. Nu har båda elefanterna som väntat ungar fått sina också så nu blir det inga mer barn på ett tag, säger han.

ANNONS