Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180225-barnovergrepp-617991_se.ttela_1.jpg
Med hjälp av smarta telefoner, hemliga nätverk och krypterade meddelandetjänster söker pedofiler nya offer på nätet. Arkivbild.

En miljon pedofiler i hemligt nätverk

Med hjälp av smarta telefoner, hemliga nätverk och krypterade meddelandetjänster söker pedofiler nya offer på nätet. Även intresset för dokumenterade övergrepp på riktigt små barn är oväntat stort, enligt en ny rapport.

Den snabba teknikutvecklingen och spridningen över världen innebär att risken för att barn utsätts för övergrepp ökar, och att bilderna lättare sprids på nätet.

De senaste åren har förövare skapat nya gemenskaper i skydd av anonymiteten på det så kallade darknet. Som grupp är de också mer innovativa, kollektivt smarta och svårare att avslöja, och därför farligare för barnen, konstaterar Interpol i den färska rapporten från We Protect Global Alliance, som arbetar för att motverka sexuella övergrepp på barn.

- Det som var mest slående för mig var antalet förövare som använder sig av de här dolda tjänsterna och omfattningen som det handlar om. Tidigare pratade man om 10 000 eller 20 000 medlemmar på de här sajterna. Nu har vi sett vissa med över en miljon användare, säger John-Orr Hanna vid PA Consulting Group, som arbetat med rapporten.

Sofistikerade och motståndskraftiga

Via sajterna kan pedofilerna hitta varandra, dela övergreppsmaterial och ta fram strategier och planera nya övergrepp, i skydd av anonymiteten.

- Vi ser att förövare blir mer organiserade, de planerar grooming (hur man tar sexuella kontakter med barn) tillsammans. De har blivit mer sofistikerade och mer motståndskraftiga, säger Hanna.

Historiskt sett har det varit ganska kostsamt att dokumentera och sprida övergreppsmaterialet. Det har bland annat krävts bredbandsuppkoppling och dyr hårdvara. Nu räcker det med en smarttelefon för att filma och sprida övergreppen. De avancerade processorerna i mobilerna gör också att materialet och kommunikationen kan krypteras, vilket gör det mer svårupptäckt.

- I alla delar av barnets liv finns en risk att utsättas för övergrepp. Vi trodde tidigare att risken började när barnen var i femårsåldern. Men vi ser tyvärr via de dolda sajterna att det finns en del som föredrar spädbarn och småbarn, vilket är chockerande. Antalet medlemmar är tiotusentals, säger Hanna.

När det gäller sårbarheten hos barn spelar tekniken också in. När fler får tillgång till höghastighetsinternet och uppkopplade prylar ökar risken att förövare ska ta kontakt med barnen, via exempelvis sociala medier. Att föräldrar har svårt att övervaka vad barnen gör blir ytterligare en bidragande riskfaktor.

Arbetar tillsammans

Men teknik och samarbete är också ett verktyg i arbetet mot förövarna. Bland annat nämns det kanadensiska projektet Arachnid, där en robot söker sig igenom nätet på jakt efter bilder med sexuella övergrepp på barn. När det upptäcks skickas automatiskt en varning till värden som förhoppningsvis stänger sajten. På sex veckor upptäckte roboten 5,1 miljoner unika sajter med övergreppsmaterial.

- För att vara effektiv måste man arbeta tillsammans och föra samman olika kunskaper. Det rör sig om allt från exceptionell teknisk expertis och hela spektrumet upp till global politik, säger John-Orr Hanna.

Fakta: Förövare och teknik

TT

"Tekniken gör det möjligt för förövare och förövarnätverk, genom att ge dem en aldrig tidigare förekommen nivå av tillgång, ny kapacitet och ett ökat förtroende att begå övergrepp mot barn i en masskala", skriver We Protect Global Alliance i en färsk rapport

Här är några exempel:

Anonymisering. Krypterade meddelandetjänster, VPN och nätverk via darknet – en generell och något flytande term som bland annat används för att beskriva krypterade nätverk på internet, där information skickas och tas emot utan att den eller användarna kan spåras – gör att material kan spridas anonymt och förövare kan kommunicera med varandra.

Sociala medier. Att barn i högre utsträckning kommunicerar via nätet gör dem till potentiella offer.

Smarta telefoner. Avancerade kameror, snabba processorer och en ständig uppkoppling ökar möjligheterna att dokumentera och sprida övergreppen.

Källa: Global Threat Assessment

Fakta: Exempel från rapporten

TT

På en sajt på darknet finns över 18 000 medlemmar som är specifikt intresserad av övergrepp på spädbarn och småbarn.

1,9 miljoner användare finns på nio sajter på darknet. En av de största sajterna har omkring en miljon användare.

Priset på livestreamade övergrepp har mer än halverats på fem–sex år.

Förra året dömdes en amerikansk man till 14 års fängelse för att rutinmässigt ha försökt att övertala filippinska föräldrar att låta honom begå övergrepp mot deras barn. Han greps efter att ha kommit överens med en mamma om att för motsvarande 4 000 kronor få våldta hennes åttaåriga dotter.

En brittisk man tog kontakt med 9 000 barn under en tvåårsperiod och försökte övertala dem att utföra sexuella aktiviteter via webbkamera.

Bara i Storbritannien beräknas kostnaderna för sexuella övergrepp på barn kosta motsvarande 36 miljarder kronor årligen till följd av de bestående hälsoproblemen hos barnen.

Källa: Global Threath Assessment 2018/We Protect Global Alliance.

MEST LÄST