- Vi har konstaterat ett 50-tal fall, men det kommer att bli fler. Det här är ett större samlat utbrott än vi haft på väldigt länge, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.
"Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige", säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt.
Sprids från koavföring
- Det är en säsongssjuka som främst sprids på sommaren. Bakterien finns i huvudsak hos djur, bland annat kor, som sedan sprids till människor via livsmedel som köttfärs eller grönsaker som smittats av koavföring, säger Tegnell.
Bland det 50-tal som smittats finns både barn och vuxna, och ytterligare ett 50-tal personer misstänks vara drabbade.
- Det är svårt att veta varför utbrottet är så stort nu. Folk är ju ute på sommaren och vattenbristen kan påverka. Men när utbrottet väl är igång är det mycket annat som gör att det kan fortsätta, så värmen spelar inte så stor roll, säger Anders Tegnell.
Tros vara livsmedelsburen
En sammanställning av inrapporterade fall visar att majoriteten av de smittade kommer från Uppsala län och Västra Götaland. Eftersom den aktuella typen av ehec har spridit sig till olika delar av landet tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en livsmedelsburen smitta. Lokalt tror man även att smittan kan ha överförts från person till person via badvatten.
Berörda smittskyddsenheter, kommuner samt Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar nu för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra fortsatt spridning.
- Vi intervjuar de insjuknade, letar bland deras livsmedel och testar dessa, och går till tillverkarna för att försöka spåra ett möjligt ursprung via de vägar vi normalt vet att ehec sprider sig, säger Anders Tegnell.
Fakta: Råd för att undvika att bli smittad
Tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (Ehec) kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:
Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter
Smaka inte på rå köttfärs
Genomstek köttfärs ordentligt
Drick inte opastöriserad mjölk
Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk
Skölj grönsaker ordentligt
Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
Källa: Livsmedelsverket