EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död

Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom. 69-årige Nilsson satt länge som kommunalråd i Östersund innan han kom till EU-parlamentet 2011.

ANNONS
|

- Vi kommer att sakna honom, konstaterar de svenska Socialdemokraternas gruppledare Marita Ulvskog på telefon från Strasbourg.

- Han var en bra socialdemokrat, en bra människa och en bra kamrat.

I EU-parlamentet satt Nilsson sedan 2011, då han fick en av de extraplatser som tilldelades Sverige i och med Lissabonfördraget. Han var ledamot i transport- och regionalutskotten och har de senaste åren bland annat arbetat intensivt med nya regler för lastbilschaufförer i utlandstrafik. Dessförinnan var han bland annat kommunalråd i Östersund från 1994 till 2010.

ANNONS

Hans hängslen gjorde honom lätt igenkänd.

- Han var ju "mannen med de röda hängslena". Han var ett ansikte för Jämtland och för EU. Han var en av de mest EU-intresserade och EU-positiva i socialdemokratin under lång tid, säger Ulvskog.

I EU-parlamentet hedrades Nilsson med en tyst minut under tisdagen. På hans bänkplats placerades en blomma.

- Det är väldigt många som har kommit fram till oss och tycker att det är sorgligt att han inte längre finns med oss, säger Marita Ulvskog i Strasbourg.

Jens Nilsson sörjs närmast av hustru och dotter.

Bryssel, TT:s korrespondent
ANNONS