Expert: Självmål om Björklund missar fotboll

På tisdag spelar Sverige åttondelsfinal i fotbolls-VM. Inte långt efter slutsignal kliver Liberalernas partiledare Jan Björklund upp på scenen för att hålla tal i Almedalen. Hans tal kommer att behöva skrivas om, menar en PR-expert.

ANNONS
|

- Jag tror att det finns ett enda sätt att hantera en sådan fotbollssituation, det är bara att omfamna det och visa att man är precis lika engagerad som alla tänkbara lyssnare, tittare eller väljare. Det är så man vinner sympati, säger Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency och mångårig besökare i Almedalen.

Matchen spelas från klockan 16 och talet hålls tre timmar senare. Då har Sverige antingen åkt ut eller gått vidare till kvartsfinal.

ANNONS

- Man måste göra en sak av att det och säga att "jag förstår att det är svårt för mig som företrädare för ett politiskt parti att prata om andra saker än fotboll".

Måste hylla laget

Hur matchen än slutar måste talet skrivas om för att passa situationen.

- Oavsett hur det går så ska han ju hylla laget, de har gjort en fantastisk prestation. Att gå segrande ur den gruppen är makalöst skickligt. Man kan säkert använda det till olika retoriska grepp, säger Niclas Lövkvist.

Han tippar att i princip alla partiledare nämner fotbollen, inte minst en gammal fotbollsmålvakt som Centerledaren Annie Lööf som talar på onsdagen.

Under själva matchen lär de som håller i seminarier och andra evenemang få svårt att nå ut och i stället behöva ägna sig åt att omfamna folkfesten. Och även om de politiska reportrarna gör sitt jobb blir nog intresset för politiken efter matchen "perifert", tror Lövkvist.

ANNONS

Kan se båda

Hur svarar då Liberalerna på vad receptet blir för att bryta igenom sportbruset som kommer att dominera nyhetsmedierna?

- Det är fantastiskt roligt att Sverige ska spela åttondelsfinal i fotbolls-VM med ett fantastiskt lag och stark lagledning. Jag tror att folk både kan titta på fotbollsmatch på eftermiddagen och även ta del av Jans tal på kvällen, säger Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson.

- Talet ligger lägligt så att man även hinner se matchen.

TT: Tar han upp något av resultatet i matchen i talet?

- Det är väl inte omöjligt att han beroende på utgången berör ämnet.

TT
ANNONS