Experten: Få hellre barnens förtroende än varna

Att varna för otäcka gubbar och andra risker på nätet är inte den bästa vägen om du som vuxen vill skydda barn från potentiella förövare. Det är bättre att bygga förtroende med barnen så att de vågar fråga och berätta om något känns fel, råder internetforskaren Elza Dunkels.

ANNONS
|

Man kan varna för saker på nätet på samma sätt som man varnar för saker utanför det, i stil med "prata inte med okända". Men var inte för explicit i dina varningar, så att du som vuxen som sprider skräck.

Forskning om säkerhet på nätet visar att de barn som är tryggast är de som har en bra relation till någon vuxen som de vågar fråga eller berätta saker för, berättar Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och forskare vid Umeå universitet.

Säg: "Jag blir inte arg"

Men för många barn är det inte så, och de ligger i riskzonen.

- Det är som att spela de här förövarna i händerna, för ett sådant barn är det lättare att lura, manipulera eller utpressa. Så det är egentligen grunden – det kanske inte spelar så stor roll att man pratar konkret om riskerna, utan det är viktigare att man är tydlig, ja till och med övertydlig, om att "du kan säga allt till mig, jag finns här vad som än händer”, säger Dunkels.

ANNONS

- Man ska också poängtera att man inte blir arg, att man inte kommer blir förtvivlad eller ledsen. Det är många barn som skyddar sina vuxna från att bli ledsna, och det kanske man som vuxen inte alltid tänker på att barn funderar kring, fortsätter hon.

Viktigt är att man ger barnet mandat att känna efter, anser Elza Dunkels. Och förklara att man aldrig behöver hålla ett löfte om det är något som skadar en eller känns obehagligt – ett råd som gäller generellt och inte bara på nätet.

Kan vara kontraproduktivt

Det är alltså belagt att förtroende mellan barn och vuxna är ett viktigt skydd. Om man i stället blir för kontrollerande kring vad barnen gör på nätet riskerar det att bryta ned förtroendet. Råd om att få ut barnens lösenord till olika nätsidor och snoka i vad barnen gör där förkastar Elza Dunkels helt.

- Det är inte okej på något sätt. Men framför allt riskerar man att barnet kanske väljer att skaffa ytterligare att konto, som man inte känner till. Och då har man ju höjt tröskeln för att barnet ska våga säga någonting.

ANNONS

Överdriv inte riskerna

Det är lätt som förälder eller vuxen låta sig skrämmas av olika larmrapporter. Men försök tänka på att det trots allt är ovanligt att barn råkar illa ut på nätet, säger Elza Dunkels.

- Det är så otäcka saker, bara att det hänt en gång är fruktansvärt. Men det skenar lätt i väg och man tänker lätt att det är något som alla barn sitter mitt i riskzonen för. Men vi vet att så är det inte. De allra flesta barn kommer aldrig ens behöva undvika det medvetet.

TT
ANNONS