Extremt låga grundvattennivåer

Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka kraftigt i Sverige. I de små magasinen är nu nivåerna rekordlåga för årstiden på de flesta platser, enligt nya siffror från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Däremot är läget bättre i de stora magasinen.

ANNONS
|

- Det har varit en väldigt, väldigt torr sommar. Det är rekord för årstiden på många lokaler, säger Fredrik Theolin, geolog på SGU.

Det innebär att grundvattennivån i de små magasinen är extremt låg i större delen av Götaland, i västra och södra Svealand, och stora delar av Norrland.

Totalt har nivåerna i de små magasinen sjunkit med 40–60 centimeter sedan juni.

Nya bottenrekord för juli har uppmätts på SGU:s observationsplatser i Halmstad, Varberg, Tiveden, Lysekil, Lerum, Kungsbacka, Komosse, Motala, Kinda, Brattforsheden i Värmland, Hornslandet i Gävleborgs län, Torpshammar och Kallsjön i Jämtlands län och Dorotea i Västerbotten.

ANNONS

"Avdunstar snabbt"

Så sent som i maj var nivåerna över eller nära de normala för årstiden, men redan i juni hade de sjunkit dramatiskt och har fortsatt snabbt nedåt sedan dess.

- Att vattnet sjönk så dramatiskt i juni berodde på den starka värmen i maj. Den lilla nederbörd som kommer tas upp av växterna eller avdunstar snabbt, säger Theolin.

Han tror att det blir rekordlåga grundvattennivåer i de små magasinen även i augusti.

- Det krävs långvariga regn nu för att läget ska förändras, säger han.

Han påpekar att läget kan bli besvärligt, inte bara för lantbrukare, utan även för andra.

- Någon katastrof lär det inte bli, men blir det stor vattenbrist kan folk exempelvis få hämta vatten i tankbilar.

ANNONS

2018 värsta året?

Det värsta året med flest bottenrekord i de små magasinen var tidigare 1976, men nu är risken överhängande att 2018 går förbi och hamnar i topp, enligt Theolin.

- Det trodde vi inte i april. Vi hade ju en bra vinter med mycket snö. Då tänkte vi att läget var lugnt, säger Theolin.

Nivåerna i de stora magasinen är dock än så länge relativt goda. De är nära de normala för årstiden, utom i södra Norrland, Svealand och nordligaste Götaland där de är under de normala.

- För de stora magasinen ser det hyfsat ut. Där var läget faktiskt sämre både 2016 och 2017, säger Theolin.

TT

Fakta: Grundvatten

Grundvatten är beteckningen på det vatten som finns under jord eller i berggrunden. Det bildas av nederbörd i form av regn eller som smältvatten.

Hur stor andel av vattnet i naturens kretslopp som utgörs av grundvatten beror på klimatet, de geologiska förhållandena, och växtligheten. I Sverige är andelen i genomsnitt 80 procent.

Grundvatten används inom jordbruket, bland annat till bevattning. Vissa industrier använder också grundvatten i vissa processer. Cirka hälften av dricksvattnet i Sverige kommer från grundvattenmagasinen.

Källa: NE

ANNONS