Läkemedelsmyndigheten Ema måste flytta från sitt nuvarande kontor i London, i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU. Arkivfoto.
Läkemedelsmyndigheten Ema måste flytta från sitt nuvarande kontor i London, i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU. Arkivfoto.

Fagra löften i kampanjspurt om Ema

Sockrade bud, vackra löften och intensivt kampanjande hörs när EU-länderna slutspurtar inför omröstningen om nytt säte för läkemedelsmyndigheten Ema. Milano och Bratislava ses som favoriter – men Stockholm har inte gett upp.

ANNONS
|

- Förhoppningen är att vi vinner så klart. Men det är svårt. Det är väldigt mycket politik i det här så det är inte alls säkert att bara för att vi har ett väldigt bra bud så kommer vi att vinna, säger handels- och EU-minister Ann Linde (S) på plats i Bryssel på fredagen.

Den 20 november samlas hon och hennes kollegor från de övriga 26 EU-länder som blir kvar i unionen efter Storbritanniens utträde 2019. På dagordningen står då ett intensivt röstande för att bestämma var läkemedelsmyndigheten Ema och bankmyndigheten Eba ska placeras då de efter brexit inte längre kan vara kvar i London.

ANNONS

Milano favorit?

Stockholm är en av 19 städer som kämpar om Ema.

- Jag kan försäkra att vi har gjort precis allt – och fortsätter också, ända in i kaklet. Så sent som i går satt jag i telefon med en annan huvudstad och försökte övertyga om vår förträfflighet, säger Linde.

Enligt tidningen Financial Times är det dock främst Milano och Bratislava som ses som favoriter om Ema, medan Dublin, Frankfurt och Paris ligger längst fram vad gäller Eba.

Tidningen rapporterar om allehanda knep som använts i striden. Enligt anonyma diplomater ska Italien ha försökt locka röster från de baltiska länderna genom att erbjuda sig att skicka dit fler Nato-soldater. Andra källor till tidningen hävdar att köpslående om framtida EU-toppjobb även blandats in i kampanjen.

Taktikröst väntar

Själva omröstningen ska göras i tre omgångar och inbjuder till en hel del taktiskt tänkande då medlemsländerna i den första rundan ska välja ut tre favoriter var.

- Vi kommer naturligtvis att se till att 1) maximera möjligheten för oss att vinna, och 2) annars försöka se till att det blir en stad som klarar av en sömlös övergång av patientsäkerhetsskäl, säger Ann Linde.

ANNONS

Om Stockholm faller bort ligger Köpenhamn nära till hands som svensk andrahandsfavorit. Fast någon hjälpande hand över Öresund sträcks inte ut. Åtminstone inte än.

- Det finns inget samarbete mellan Sverige och Danmark. Sedan finns det några andra städer som vi också tycker har goda kvalifikationer. Köpenhamn är en av dem, men det finns också andra, säger Ann Linde i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Kampen om Ema och Eba

European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.

19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – hoppas få ta över Ema från London från 2019. Åtta städer – dock inga nordiska – kämpar om Eba.

ANNONS