Fem partier vill ändra villkorlig frigivning

Fem av åtta riksdagspartier är öppna för att ändra den norm för villkorlig frigivning som gör att dömda brottslingar blir frigivna när två tredjedelar av strafftiden avtjänats. Frigivningen skjuts upp bara om det finns särskilda skäl.

ANNONS
|

De fyra allianspartierna samt Sverigedemokraterna vill att fler brottslingar ska avtjäna mer tid av sina fängelsestraff. Det visar en enkät som gjorts av SVT Nyheter Örebro.

- Vi vill skärpa lagstiftningen och anser att principen med automatisk villkorlig frigivning ska slopas. Döms man till sex års fängelse ska man sitta av hela straffet, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad till SVT.

Bara Vänsterpartiet vill ha kvar den villkorliga frigivningen som den ser ut i dag.

ANNONS

- Det måste vara lätt och smidigt att gå från anstalt till samhället. Här finns stora utmaningar som samhället måste ta tag i. Vi vill se större samarbete mellan Kriminalvården och kommunerna, säger Vänsterpartiets Linda Snecker.

Miljöpartiet svarar att partiet är öppet för förändringar men att "de förändringarna i så fall skall bygga på forskning och beprövad erfarenhet och inte enbart handla om att svara upp mot populistiska krav på hårdare tag".

Även Socialdemokraterna svarar att det finns problem med det nuvarande systemet, och att en utredning har kommit med förslag som ska ses över.

TT
ANNONS