Fikru Maru: Hudiksvall ställde upp för mig

ANNONS
|

Hjärtläkaren Fikru Maru, som nyligen släpptes efter att ha suttit fängslad i Etiopien, var under fredagen på besök på sin gamla arbetsplats Hudiksvalls sjukhus.

- Hudiksvall ställde upp för mig när ingen annan gjorde det och jag har hela tiden känt att jag vill tillbaka hit, säger Fikru Maru, enligt helahälsingland.se.

Bland dem som tog emot läkaren fanns representanter för en aktionsgrupp som jobbade för att han skulle friges.

ANNONS

- Vi var flera som vaknade sent, men när jag väl förstod att en kollega satt fängslad kände jag att jag ville göra det jag kunde för att hjälpa, säger Ann-Britt Lindmark Lagerwall till lokalsajten.

Hjärtläkaren släpptes den 15 maj ur etiopiskt fängelse, där han suttit i fem år.

TT

Fakta: Fikru Maru

Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien.

2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, nu anklagad för mutbrott.

Han frikändes i maj förra året för mutbrott men åtalades då i stället för terrorbrott. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofängelset, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Den 8 maj i år friades Maru från anklagelserna om terrorbrott enligt hans advokat Hans Bagner. En vecka senare, den 15 maj, släpptes han ur fängelse.

Sverige har flera gånger protesterat mot hur Maru behandlats.

ANNONS