Rådets ordförande: Steg i riktning mot dialog

Säkerhetsrådets peruanske ordförande Gustavo Meza-Cuadra säger att medlemsländerna har tagit steg i riktning mot att upprätta en dialog om Syrien, sedan mötet på Backåkra i Skåne avslutats.

ANNONS
|

Gustavo Meza-Cuadra, ledigt klädd i uppknäppt skjorta och mörka solglasögon, klev ut ur Dag Hammarskjölds gård Backåkra och läste upp ett kort uttalande innan han återvände in. Journalisterna på plats fick inte möjlighet att ställa frågor.

- Det är dags att upprätta en dialog om Syrien och i dag tog vi steg i den riktningen. Vi måste återupprätta förtroendet för FN, säger Gustavo Meza-Cuadra.

- Vi enades också om att intensifiera våra ansträngningar.

ANNONS

"Kemvapenbruk oacceptabelt"

Gustavo Meza-Cuadra säger att en politisk lösning måste vara i linje med resolution 2254, som antogs i december 2015 och som stakar ut en möjlig väg för fredsprocessen i Syrien. Han förklarar också att rådet är överens om behovet av att helt och fullt genomföra resolution 2401 som det enades om i februari. Resolutionen som lades fram av Sverige och Kuwait krävde bland annat en månadslång vapenvila för att för att hantera den humanitära situationen.

- Vi enades också om att bruket av kemvapen bryter mot resolution 2118 (från 2013) och är oacceptabelt, säger Meza-Cuadra.

- Vi bekräftar vårt stöd för en oberoende och opartisk utredning. Vår avsikt är därför att gå in i en dialog med stöd av generalsekreteraren.

Oroligt FN-sändebud

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura säger till TV4 Nyheterna att han kände att ett "hemskt farligt ögonblick" var nära förestående.

ANNONS

- Ett ögonblick där kalla kriget skulle komma tillbaka fullt ut. Jag tror att vi med det här mötet och med mycket annat som påverkat stämningen har fått ned temperaturen, säger han.

- Vi måste nu hålla den låg för att faktiskt kunna arbeta. Ingen är intresserad av att krisen i Syrien ska bli en större internationell kris.

Alla närvarande i Backåkra är överens om att Syrienkriget bara kan lösas politiskt, enligt de Mistura. Men för att en sådan lösning ska bli trovärdig måste man förbehållslöst kunna diskutera syrisk grundlag och möjligheten till syriska val, säger han.

Enats om tre områden

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog höll tidigare under dagen en presskonferens på Malmö Airport. Säkerhetsrådets medlemsländer har, trots djupa sprickor, kunnat enas om tre prioriterade frågor för det fortsatta arbetet, enligt Skoog.

De två första är att försöka nå en politisk lösning i en FN-ledd process och stärkta insatser för den humanitära situationen. Den tredje handlar om att lösa frågan kring kemiska vapen.

ANNONS

- Vi kommer att jobba hårt de kommande dagarna och veckorna för att komma överens om en vettig mekanism för att ta reda på om de här vapnen finns och vem som i sådana fall bär ansvaret, säger han.

Perfekt tajmning

Samtalen har varit nyttiga och haft en perfekt tajmning, enligt Skoog.

- Ni vet alla att det är en svår situation i landet, men också hur svår frågan har varit för säkerhetsrådet. Men jag tror vi alla har varit överens om att tajmingen för de här samtalen har varit perfekta. Det har varit nyttigt att sitta ner i en annan atmosfär för att reflektera över vårt gemensamma ansvar, säger Olof Skoog.

Sveriges ambassadör till säkerhetsrådet Carl Skau säger till TT att det har varit ärliga och tuffa diskussioner. FN:s generalsekreterare och sändebudet Staffan de Mistura har under dagen vädjat till rådet om en nystart rörande Syrien, vilket gett resultat.

ANNONS

- Alla är överens om att vi måste tillbaka till en politisk process, men det finns ett erkännande om att det är tuffa motsättningar. Om något så har det här hjälpt att skapa personliga relationer som alltid är viktigt vid diplomati, säger Carl Skau.

"Måste ta nya tag"

När rådet är tillbaka i New York ska det med hjälp av generalsekreteraren ta nya krafttag i frågan, säger Skoog.

- Vi måste ta nya tag för att blåsa nytt liv i den politiska processen.

FN:s säkerhetsråd har träffats på gården Backåkra i Skåne under två dagar för att diskutera världsläget – framför allt en lösning på kriget i Syrien.

TT

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Källa: www.un.org/en/sc

ANNONS