FN:s säkerhetsråd och högste chef till Sverige

Hur kan FN:s fredsbevarande insatser bli mer effektiva? Det ska diskuteras när generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer kommer till Sverige i slutet av april.

ANNONS
|

De ska hålla ett informellt arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Det är första gången ett sådant årligt arbetsmöte sker utanför USA. Temat för mötet är framtiden för FN:s fredsbevarande arbete, hur de fredsbevarande insatserna ska stärkas och effektiviseras, uppger utrikesdepartementet.

Möter Löfven

"Mötet kommer att hållas på Backåkra, i Dag Hammarskjölds anda. Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

António Guterres stannar längre i Sverige, han ska bland annat möta statsminister Stefan Löfven (S) och hålla den årliga så kallade Dag Hammarskjöldföreläsningen som arrangeras av Uppsala universitet och Dag Hammarskjöldfonden.

ANNONS

Sverige är i nuläget inne på sitt andra år som invald medlem i säkerhetsrådet. De fem permanenta medlemmarna, som alla har vetorätt, är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. I och med mötet kommer sannolikt bland andra USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, hennes ryske kollega Vassilij Nebenzia och Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi till Sverige.

Omodernt råd?

I nuläget står bland annat konflikterna i Syrien och läget på den koreanska halvön högt på FN:s säkerhetsråds dagordning.

De senaste åren har rådet kritiserats för ineffektivitet och tandlöshet, främst när det gäller konflikten i Syrien. Damaskusallierade Ryssland har upprepade gånger lagt in sitt veto mot Syrienresolutioner. Flera arbetsgrupper har försökt arbeta fram förslag på hur säkerhetsrådet, som i nuläget speglar världsordningen efter andra världskriget, ska kunna moderniseras.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i dåvarande Nordrhodesia 1961. Under den tiden tog han initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp.

TT

Fakta: Förenta Nationerna (FN)

Förenta Nationerna bildades under andra världskrigets slutskede. FN-stadgan undertecknades av 51 medlemsländer sommaren 1945 och trädde i kraft den 24 oktober samma år. I dag har FN 193 medlemsländer.

Arbetet leds av generalsekreteraren, just nu portugisen António Guterres, och bygger till stor del på FN-stadgan. FN:s tredje generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, beskrev organisationens syfte så här: "FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet."

Viktiga kammare där beslut fattas är generalförsamlingen, säkerhetsrådet och FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc).

Källa: FN

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige är 2017–2018 invald medlem. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–58, 1975–76 och 1997–98.

Vid sidan av Sverige och de fem permanenta medlemmarna är i nuläget följade länder invalda i rådet: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

ANNONS