Forum Syd synar projekt efter övergreppslarm

Forum Syd har ska utreda om några av de projekt som biståndsorganisationen finansierar är inblandade i de sexövergrepp som anmälts. Forum Syd vidareförmedlar bland annat medel från Sida till hjälporganisationer.

ANNONS
|

Det var häromdagen som SVT rapporterade att det anmälts 37 fall av sexuellt tvång eller övergrepp inom SOS Barnbyar under 2016. Förgriparna har varit del av organisationens personal, som anställs lokalt i de länder där hjälporganisationen är verksam.

SOS Barnbyar är en av de organisationer som får stöd av Forum Syd som nu har begärt att samtliga organisationer de samarbetar med rapporterar om de har kända fall av sexuella övergrepp eller trakasserier. Forum Syd ska också se över riktlinjer och interna processer för att stärka arbetet mot sexuella övergrepp och trakasserier, skriver kommunikationschefen Britt-Louise Andersson i ett mejl till TT.

ANNONS

Forum Syd är en partipolitiskt och religiöst obunden biståndsorganisation med ca 140 medlemmar. Forum Syd har inte någon egen verksamhet i fält utan vidareförmedlar bidrag från Sida till svenska organisationer som samarbetar med lokala organisationer i cirka 70 länder för att stärka människors rättigheter.

TT
ANNONS