Frisläppte mannen: "Det är jätteskönt"

För åtta år sedan dömdes han till 15 års fängelse för mord. Nu har 62-åringen släppts fri i väntan på dom, efter att han beviljats resning av Högsta domstolen och en ny prövning av fallet.

ANNONS
|

Mannen var märkbart tagen när han mötte pressuppbådet som samlats utanför Kronobergshäktet i centrala Stockholm. Han säger att han nu ska "koppla av och ta det lugnt".

- Jag hoppas att rätten har förstått att domen från början var fel, säger han.

Hans advokat Marko Tuhkanen var nöjd.

- Det känns helt underbart för mig, så jag kan bara föreställa mig hur det känns för min klient. Det har varit en lång resa och äntligen har rättvisa skipats, det är en mycket stor dag för min klient och inte minst för mig, säger Tuhkanen till TT.

ANNONS

Hela tiden nekat

Svea hovrätt skriver i sitt beslut att "vidare verkställighet av den påföljd som X (mannens namn) dömts till genom Svea hovrätts dom den 21 oktober 2010 ej får äga rum".

Den tidigare domen gjorde gällande att 62-åringen hade dränkt en man i 70-årsåldern i ett badkar i en lägenhet i Solna. 62-åringen har hela tiden nekat och ansökt om resning två gånger. I våras beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd. Och nu, efter en ny prövning i Svea hovrätt, står det klart att mannen släpps på fri fot i väntan på nya domen.

Marko Tuhkanen säger att de nu ska ta det lugnt i väntan på domen, och att han känner sig säker på att hans klient kommer att frikännas.

TT: Vad har varit svårast i processen?

- Svårast är att komma igenom nålsögat för att få resning, när vi fick den har jag varit hyfsat övertygad om att det här bara kan gå åt ett håll.

Försvaret hade inför den nya prövningen bland annat åberopat en ny rekonstruktion av händelsen, samt nya sakkunnigutlåtanden.

ANNONS

- Vi hade vetenskapen på vår sida. Rättsläkare har funnit att det inte finns några tecken på dränkning – en professor säger att det är helt omöjligt att det kan ha gått till på det sätt som åklagaren påstår, säger försvarsadvokat Marko Tuhkanen till TT.

"Förkrossade"

Kristofer Stahre, som företräder offrets anhöriga, kallar det hela ett olyckligt beslut.

- Alla som följt omständigheterna i det här målet förstår att det är ett komplicerat fall, men jag är övertygad om att det finns en risk för att man nu släpper ut en potentiell mördare, säger Stahre.

- Anhöriga är naturligtvis förkrossade över hovrättens beslut. Det här är en indikation på att han kommer att bli frikänd eller få ett lägre fängelsestraff. Men det slutgiltiga resultatet vet vi inte förrän vi fått domen den 7 september, fortsätter han.

ANNONS

Inför HD:s beslut om prövningstillstånd uttalade sig dåvarande riksåklagare Anders Perklev om fallet, och sade då att mannen sannolikt hade friats från mord om de nya omständigheterna varit kända för domstolen. Men åklagare Ida Arnell som fick ta över fallet vid den nya prövningen har ansett att mannen gjort sig skyldig till mord, efter att ha gått igenom den tidigare förundersökningen och gjort ännu en ny rekonstruktion av händelsen.

I ett mejl till TT skriver Arnell att fredagens beslut talar för en frikännande dom.

Dom meddelas den 7 september. TT har varit i kontakt med rättens ordförande som inte kommenterar fallet innan dom faller.

TT

Fakta: Dömda som friats

Här är några fall med andra personer som suttit felaktigt frihetsberövade under lång tid:

Kaj Linna. Satt frihetsberövad i 13 års tid för det så kallade Kalamarksmordet. Dömdes 2004 till livstids fängelse för mord och grovt rån men efter att hans fall granskats av flera journalister öppnade åklagare på nytt förundersökningen. Den 15 juni friades Linna helt för rånmordet.

Joy Rahman. Satt fängslad under perioden 1994–2002 för mord på en kvinna i Stockholm. Fick 10,2 miljoner kronor i ersättning.

En man satt fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Fick 12,6 miljoner kronor i ersättning.

Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick, dömdes till rättspsykiatrisk vård 1991 för bland annat grovt rån. Under denna vårdtid började han erkänna en lång rad mord och fälldes för åtta av dessa. 2008 tog han tillbaka sina erkännanden och friades. Han släpptes fri i april 2015.

ANNONS