Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170922-manggifte-534139_se.ttela_1.jpg
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister. Arkivbild.

Fritzon kallas till riksdagen om månggifte

I våras gav riksdagen i uppdrag till regeringen att tillsätta en utredning med målet att månggiften som ingåtts utomlands inte längre ska accepteras i Sverige. Nu tycker Allianspartierna att frågan dras i långbänk och kräver att ansvariga statsrådet Heléne Fritzon (S) förklarar sig i riksdagen.

- Nu har det gått ett halvår och vi har inte hört någonting och vet ingenting om någon utredning är på gång. Vi vill ha besked i den här frågan, säger Ewa Thalén Finné (M), ledamot i riksdagens civilutskott, till TT.

I mars riktade utskottet ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att stoppa erkännandet av månggiften i Sverige, påpekar hon. Men eftersom regeringen drar benen efter sig kräver Alliansen att Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister, samt Skatteverket och Migrationsverket kallas för att förklara sig om utredningen och hur myndigheterna bedömer polygamiärenden, säger Thalén Finné.

- En enig allians är redo att fatta beslut. Vi vill inte att månggifte ska vara accepterat i Sverige, även om man kommer från andra länder – att vi inte ska erkänna månggiften. Det är en patriarkal struktur som drabbar kvinnor.

Het fråga

Månggiften ingångna i utlandet har varit en het fråga i medierna på senare tid.

Härom dagen gav regeringen Skatteverket i uppdrag att kartlägga månggiftet i landet. Bland annat vill Fritzon att verket ska utreda i vilken mån barn är berörda, vid vilken tidpunkt äktenskapen ingåtts och varför de registrerats.

Men det är långt ifrån tillräckligt, tycker Ewa Thalén Finné:

- Det tycker jag inte duger. Vi behöver en ändrad lagstiftning, är jag tämligen säker på.

- Det duger inte att Skatteverket ska titta på frågan, fortsätter hon.

Följer ordningen

Men enligt Heléne Fritzon behövs en analys innan en eventuell lagändring utreds.

- Det finns ju uppgifter om att det finns folkbokförda och registrerade personer som är gifta med mer än en. Det vill jag ha ett bra kunskapsunderlag om, och därför ger vi ett sådant uppdrag till Skatteverket. Det överensstämmer också med det tillkännagivande vi fick av riksdagen i våras, där riksdagen också vill att vi analyserar. Det är precis så vi arbetar, vi vill ha ett kunskapsunderlag och därefter överväga om det behövs förändrad lagstiftning.

Fritzon säger också att Skatteverkets kartläggning ska ske skyndsamt och att hon gärna besöker civilutskottet för diskussion.

- Jag tror att alla som nåtts av uppgifterna (om registrerade månggiften) upprörs av dem.

TT: Ska personer som är gifta med flera och bosätter sig i Sverige få sina månggiften underkända?

- Min grundinställning är att i svensk lag är månggifte förbjudet, säger Helén Fritzon.

Fakta: Månggifte

Trots att månggifte är förbjudet i Sverige så finns omkring 300 registrerade fall av bigami eller polygami i landet.

Svensk lag accepterar månggifte om de ingåtts i ett land där det är lagligt och de inblandade sedan flyttar hit. En paragraf i den internationella äktenskapslagen säger dock att utländska äktenskap inte ska erkännas om de strider mot grunderna för svensk rättsordning, ordre public. (7 kap 4 §)

Frågan om månggifte har aktualiserats i Sverige med den ökade invandringen.

Saudiarabien, Jemen, Egypten, Förenade arabemiraten, Somalia och Sudan är exempel på länder där det är lagligt för en man att ha flera fruar.

MEST LÄST