Glöm inte hinderspröva innan ni säger JA!

Sommaren är på ingång och med den kommer högsäsongen för bröllop. I fjol gifte sig 43 825 par mellan juni och augusti – totalt 45 procent av alla som gifte sig under året. Tänk bara på att hinderspröva i tid för att inte stöta på oväntade problem.

ANNONS
|

En hindersprövning görs av Skatteverket för att försäkra att det inte finns något som gör giftermålet omöjligt. Myndigheten kollar bland annat upp så att båda är över 18 år, att man inte redan är gift eller att man inte är släkt med varandra.

- Det vanligaste problemet som vi stöter på är att någon kanske skiljt sig utan att meddela oss eller liknande, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

ANNONS

Var ute i god tid

Flest par ansöker om hindersprövning i maj och förra året handlade det om strax över 8000 ansökningar, något färre än föregående år då cirka 8600 par ansökte om hindersprövning.

Det går inte heller att vara för spontan om man vill gifta sig. Om båda parterna är folkbokförda i Sverige tar processen upp till två veckor men om någon av parterna är från ett annat land kan det ta ännu längre tid. Då måste man få fram dokument som visar att man till exempel inte är gift i något annat land.

- Men man får gärna ansöka mer än två veckor innan bröllopet så att man är säker på att bli klar i tid. Intyget gäller ju i fyra månader, säger Agneta Carlquist.

Populär månad

Juli var den populäraste månaden att gifta sig. Då sade totalt 16291 par ja i fjol.

Men förra årets tre populäraste dagar var alla i augusti. Flest gifte sig den 26 augusti, totalt 1464 par, följt av den 5 augusti och den 12 augusti.

TT

ANNONS

Fakta om hindersprövning

Skatteverket kollar att man är över 18, inte är nära släkt med varandra eller att någon av er redan är gift/registrerad partner.

Om ni båda är folkbokförda i Sverige tar hindersprövningen upp till två veckor att genomföra. Om någon av er är från ett annat land kan det ta längre tid eftersom man då måste skicka in papper som visar på att man inte är gift i hemlandet. När man väl har fått en godkänd hindersprövning gäller den i fyra månader.

Källa: Skatteverket.se

ANNONS