Grillare nonchalerar eldningsförbud

Ingen kan ha missat att det är extremt torrt och varmt på de flesta håll. Men likafullt får polis och räddningstjänst lägga resurser på folk som trots eldningsförbud grillar i skog och mark.

ANNONS
|

- Det är konstigt att folk vid det här laget inte tagit till sig informationen om den stora brandrisken, säger Eva Nilsson, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Bara under dygnet lördag eftermiddag–söndag eftermiddag fick regionledningscentralen in mer än 60 samtal från oroliga personer som sett andra grilla ute i någon park, på klipphällar eller liknande.

- Många av dem som ringer har försökt säga till grillarna själva, men bemötts med ett "det ska du strunta i", säger Eva Nilsson.

ANNONS

Polisen har inte möjlighet att åka ut på alla dessa otillåtna grillplatser, utan måste prioritera.

- Vi prioriterar de fall där det finns ytterligare graverande omständigheter kring grillningen, som att man är jätteberusad eller har lämnat grillen utan tillsyn, säger Eva Nilsson.

Den som eldar eller grillar trots eldningsförbud bryter mot ordningslagen. Uppstår brand gör man sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

TT
ANNONS