Häktesanställd inför rätta efter intagens död

Vattnet i mannens häktescell var ofta avstängt. Han var starkt påverkad av psykisk sjukdom och slängde mat och dryck omkring sig. Men han fick inte vård i tid, och dog av uttorkning. Nu ställs avdelningschefen på ett häkte i Stockholmsområdet inför rätta för vållande till annans död.

ANNONS
|

Den 20 april förra året togs mannen, som var i 20-årsåldern, in på det aktuella häktet. Den 9 maj avled han på grund av vätskebrist.

Under de dryga två veckor mannen satt häktad har han enligt förundersökningen varit placerad i avskildhet. Under längre perioder var vattnet avstängt och mannen slängde mat och vätska omkring sig.

Mannen hade heller inte tillgång till sin medicin och var enligt åtalet "i övrigt starkt påverkad av psykisk sjukdom/ohälsa".

Personal sade till

I stämningsansökan framgår att personal på häktet ska ha påpekat för kriminalvårdsinspektören, alltså chefen över avdelningen, att allt inte stod rätt till med mannen.

Men trots detta har chefen inte sett till att mannens mat- och vätskeintag kontrollerades och larmat sjukvårdspersonalen på arbetsplatsen, enligt åklagaren. I dag börjar huvudförhandlingen mot kriminalvårdsinspektören som åklagaren anser därigenom har gjort sig skyldig till vållande till annans död och tjänstefel.

ANNONS

"Jag menar att utredningen sammantaget visar att kriminalvårdsinspektören genom sin underlåtenhet att i tid vidta dessa åtgärder har orsakat den häktade mannens död", har åklagaren Fredrik Ingblad tidigare sagt i ett pressmeddelande.

"Fick inget veta"

Flera sjuksköterskor på häktet kommer att vittna under förhandlingen, för att visa att de först dagen innan dödsfallet, eller i vissa fall efter att mannen avlidit, fått information om hans mående och behov av vård.

Chefen å sin sida förnekar brott, och hävdar att han aldrig fått veta något om problemen med den intagne.

- Han har helt enkelt inte fått den här informationen som vissa anställda säger att de har lämnat. Dessutom ska de här anställda kriminalvårdarna enligt instruktionerna gå och påkalla sjukvård. De behöver inte gå via någon kriminalvårdsinspektör, säger mannens försvarare Fredrik Zettergren.

TT

Fakta: Vållande till annans död

Är ett brott som innebär att någon orsakar en annan människas död av oaktsamhet. Gärningsmannen har alltså inte haft något uppsåt.

Kan ge fängelse i som högst två år. Om brottet är ringa är maxstraffet böter.

Om brottet bedöms som grovt döms gärningsmannen till fängelse i som minst ett och högst sex år. När man bedömer om brottet är grovt tittar man bland annat på om gärningen "har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag". Om gärningsmannen exempelvis varit berusad när det krävts "särskild uppmärksamhet eller skicklighet" kan det också leda till att brottet bedöms som grovt.

Källa: Nationalencyklopedin, brottsbalken.

ANNONS