Vid Strandvägen i Äspet i Åhus når havet nu ända upp till skogsbrynet. Stranderosion runt Skånes kust är ett växande problem.
Vid Strandvägen i Äspet i Åhus når havet nu ända upp till skogsbrynet. Stranderosion runt Skånes kust är ett växande problem.

Havet knaprar på Skånes sandstränder

Havet stiger och sanden försvinner ut i havet. Stränder, privat bebyggelse och infrastruktur värd miljoner står på spel i en rad skånska kommuner.

ANNONS
|

Erosion, stormar och höjda havsnivåer. Många kustnära kommuner i Skåne för en ojämn kamp mot havet – och klockan tickar. Havet stiger och det gör även Sveriges landyta, men inte i Skåne.

I Lomma har Lomma beach och Långa bryggan i Bjärred återigen fått påfyllning av sand inför sommarsäsongen. Men inför framtiden behövs större åtgärder vid kusten än så – även i Lomma kommun. En svår nöt att knäcka, säger Helena Björn.

- Den svåraste nöten är hur man ska man hantera att husen och infrastruktur ligger så nära. Den enda lösningen kanske är en betongkant, men vem vill ha det? Vi vet inte hur vi ska lösa det här.

ANNONS

Kamp för miljoner

I Vellinge planerar man en lång vall runt Falsterbonäset som ska bli cirka 20 kilometer lång, rapporterar P4 Malmöhus. Kampen mot vattnet kostar.

- Bara själva ansökan beräknar vi till cirka nio miljoner kronor. Sedan kommer själva bygget att kosta mycket. Vi kommer att söka de stöd som finns, men givetvis tycker vi att det borde vara mer av ett nationellt ansvar att skydda Sverige mot höga havsnivåer, säger Anna Möller, kommunens samhällsbyggnadschef, till radion.

I Ystad fortsätter man med den så kallade strandfodringen - att hämta tillbaka sand från havsbotten - som kommunen startade för några år sedan. Kostnaden? Runt tio miljoner var tredje år.

- Det är en så bra affär. Visst, det kostar men å andra sidan har vi inte kostnader för det eviga lappandet och lagandet, säger Ystads miljö- och klimatstrateg Mona Ohlsson Skoog.

ANNONS

- Om vi kan visa att detta är smart, ekonomiskt och ger långsiktigt hållbart skydd så vill vi gärna att staten ska få upp ögonen för det här. Det finns ju inte så mycket sandstränder i Sverige.

"Budgeten inte jättestor"

Mer forskning och mer resurser behövs, säger Per Danielsson, nationell samordnare mot stranderosion på Statens geotekniska institut. Samtidigt säger han att nio av landets myndigheter faktiskt arbetar med stranderosion just nu.

- Sen kan vi ta till oss att det inte syns tydligt vad vi gör. Det kommer vi nu tydliggöra, säger han till TT och fortsätter:

- Sen är det så att finns det mer resurser och pengar kan man göra mer. Budgeten är inte jättestor.

ANNONS

Vid Äspet, strax söder om Åhus hamn i Kristianstad kommun, ligger inte mycket sand kvar som förr. Nu når havet ända upp till skogsbrynet på sina ställen.

Erosionen är något som kommunen funderar mycket på. Man skulle vilja göra som Ystad, berättar den tekniska chefen Bengt Olsson för TT. Några politiska beslut finns inte ännu, men att bygga bort erosion med stenar tycker han inte är " rimligt ekonomiskt eller praktiskt".

- Vi har funderingar att hitta något ställe till havs att hämta sand på.

TT
Fakta: Myndigheter som arbetar med erosion

Boverket

Naturvårdsverket

MSB

HaV

SGU

SMHI

SGI

Sjöfartsverket

Trafikverket

Fakta: Erosionen i södra Sverige

I takt med en stigande havsnivå förväntas stranderosionen bli värre, särskilt i södra delen av landet där någon landhöjning inte pågår.

Erosionen är påtagligast i Skåne, men förekommer även på vissa håll i Blekinge, Småland och Halland.

Den mest dramatiska stranderosionen har skett vid Löderup, där 200 meter av stranden försvann mellan 1975 och 2012.

Flacka sandstränder och branta klintkuster är känsligast för erosion.

180 kilometer, ungefär en fjärdedel av Skånes kust, består av sandstrand.

Källa: Sveriges geologiska undersökning (SGU)

ANNONS