Hopp och nervositet bland röstarna

Moderatledaren Ulf Kristersson lade sin röst i sin hemkommun Strängnäs på förmiddagen. Och han tyckte att det var extra kul att rösta på hemmaplan nu när han är partiledare.

ANNONS
|

Ulf Kristersson tyckte att det kändes "högtidligt, som alltid", att gå och rösta.

- Och det är extra kul att just i den här rollen få rösta i min hemstad, sade han till Expressen.

Kristersson tycker det är viktigt att vara i sin hembygd, just på valdagen.

- Självklart! Demokratin börjar med det lokala, sade moderatledaren.

ANNONS

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gick till valurnan i Stockholms stadshus och möttes av frågor om beslutet att inte delta på SVT:s valvaka.

- Det är upp till SVT. De kan fortfarande medge att de fattade fel beslut när de valde att ta avstånd från vår integrationspolitik, men inget tyder på det, sade han.

Löfven har röstat

När Stefan Löfven (S) gick till valurnan i förmiddags möttes han av svenska och utländska journalister utanför statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm

- Det här valet handlar om anständigheten och vi står för anständighet, säger Löfven efter att ha lagt sin röst.

Löfven får frågan om han har sovit gott i natt.

- Jajemän, svarar statsministern och passar även på att varna för Sverigedemokraterna som han kallar ”a racist party” när han får en fråga av en utländsk reporter.

ANNONS

Löfven har faktiskt redan röstat en gång, han förtidsröstade i Örebro när förtidsröstningen drog i gång, men passade på att möta pressen ännu en gång på själva valdagen.

I Malmö delade Miljöminister Karolina Skog (MP) ut valsedlar för Miljöpartiet utanför Kroksbäcksskolan.

- Det är en stor dag, som jag är glad över. Men sedan när jag tittar framåt är jag också nervös och orolig. Det är mycket tankar nu kring vem som tar ledarskap i Sverige och vart de tar Sverige, säger hon till TT:s utsända reporter.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt delade ut valsedlar under förmiddagen.

- Det här är den finaste stunden på hela valdagen, säger han till TT utanför en vallokal i Midsommarkransen i Stockholm.

Hoppas på högre deltagande

Medan röstare antingen blänger surt när Sjöstedt räcker fram valsedeln, eller tacksamt tar emot den, säger han att det är precis det här demokrati handlar om.

ANNONS

- Att få vara mitt i det, se hur alla kommer och röstar, har med sig sina barn. Folk som precis fått svenskt medborgarskap och aldrig röstat förut. Det är stort, säger han.

På Rosengårdsskolan i Malmö träffar TT:s utsända röstmottagaren Durra Shewar Malik som hoppas att valdeltagandet ska bli högre än vid förra riksdagsvalet då bara 52 procent av de röstberättigade i området valde att rösta.

Rosengårdsbon Hussein Salameh tycker att det var enkelt att välja parti.

- Det känns fantastiskt att man kan välja vilken man vill, säger han när han precis röstat.

I Göteborg gick kompisarna Filip Ojanen och Andreas Karlsson gemensamt för att rösta vid Vårväderstorget.

- Det svåra har varit att veta om man ska rösta på det man tror ideologiskt eller om man ska taktikrösta med tanke på regeringsbildningen sedan, säger Filip Ojanen.

ANNONS

Andreas Karlsson håller med.

- Ja. Men jag tyckte att det var rätt lätt att bestämma sig ändå. Fast nu är det ju lite nervöst inför resultatet, säger han.

TT

Valet 2018

Sverige går till val för att välja representanter till riksdag, kommun och landsting. Vallokalerna håller öppet 8-20 i hela landet.

I år är det totalt 7492837 svenskar som är berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det är en ökning gentemot förra valet 2014, då samma siffra uppgick till 7330432 personer.

Sverige ligger på en jämförelsevis hög nivå vad gäller valdeltagande. I förra valet röstade 85,81 procent av de röstberättigade.

För att få rösta i riksdagsvalet måste man vara svensk medborgare och vara eller tidigare varit folkbokförd i Sverige.

I valen till kommun- och landstingsfullmäktige får man rösta om man är svensk medborgare eller medborgare i något av EU:s medlemsländer, Norge eller Island men folkbokförd i Sverige.

Även personer som är medborgare i ett annat land än de som räknats upp ovan eller är statslös får rösta i kommun- och landstingsvalen om man varit folkbokförd i Sverige minst tre år i följd före valdagen.

I riksdagsvalet är Sverige indelat i 29 valkretsar. Hur många riksdagsmandat varje enskild valkrets får baseras på hur många röstberättigade som bor där. 310 av riksdagens 349 platser fördelas efter de fasta valkretsmandaten. De resterande 39 platserna är så kallade utjämningsmandat och fördelas efter valet.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS