– Det finns de som går längre och säger att de ska döda en. Jag tar det inte helt seriöst, säger sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare som arbetar på akuten i Uppsala.
– Det finns de som går längre och säger att de ska döda en. Jag tar det inte helt seriöst, säger sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare som arbetar på akuten i Uppsala.

Hoten har blivit vardag på sjukhusen

Könsord och hot är vardag för många som arbetar inom sjukvården.

ANNONS
|

Chock, rädsla, maktlöshet. Människor som kommer till en akutmottagning är inte alltid rationella. Det är lätt att ta ut sin frustration över personalen.

Linn Löfgren Vretare, sedan tre år sjuksköterska på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tycker att det är viktigt att börja i den insikten. För det är vanligt att patienter eller deras anhöriga säger hotfulla saker.

- Man blir kallad för könsord och folk ska anmäla en hit eller dit. Men det finns de som går längre och säger att de ska döda en. Jag tar det inte helt seriöst, säger hon.

ANNONS

Förändrad attityd

För många som arbetar i vårdyrken har hot om våld blivit vardag. Fredrik Sörman är ambulanssjuksköterska i Skaraborg och har 25-års erfarenhet i yrket. Han tycker att hoten har blivit allt vanligare.

- Attityden är helt klart förändrad. Det här har ju inte hänt över en natt, utan det smyger sig på och till slut blir man nästan lite immun, säger han.

Sedan händer det saker som inte kan beskrivas som hot. Som när en patient medvetet försökte smitta Linn Löfgren Vretares kollega med blodsmitta. Stenar som kastas mot ambulanser och blåljuspersonal. Knivskärningar och skjutningar som följs av att stora gäng som kommer in på akuten med skottsäkra västar.

"Inte nyttigt "

För personalen innebär osäkerheten en extra oro. Finns det en våldsam gärningsman bland de anhöriga? Linn Löfgren Vretare har själv varit med om liknande situationer vid knappa tiotalet tillfällen.

- Om jag läser att något har hänt så tänker jag på det när jag går till jobbet för det blir ju min arbetsdag. Det tror jag inte är nyttigt för en. Det är inte nyttigt att tänka på vad man ska möta på akuten innan man är där.

ANNONS

Fredrik Sörman har själv aldrig mötts av stenkastning, men varje gång han läser om vinande stenar återkommer han till samma tanke:

- Kastar man en sten mot polis, brandbil eller ambulans, då kastar man en sten mot hela samhället.

TT
ANNONS