Huggormen – ett giftigt vårtecken

Ömsom sol, ömsom snö. Trots det tidvis bistra vintervädret har huggormen synts till i sydvästra Sverige. Med ett bra tryck i solvärmen så kommer de fram, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

ANNONS
|

Trots vinterväder på många håll verkar huggormarna ha vaknat till liv. I helgen ska två hundar i Göteborgsområdet ha blivit bitna, rapporterar SR P4 Väst.

För en genomsnittligt vår är det inget konstigt. Men vinterns järngrepp av stora delar av landet gör huggormsfynden något tidiga ändå, anser Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som själv inte har fått in några rapporter om huggormar än.

- Såsom det är här uppe är det rejält bistert. Men är det bra tryck i solvärmen, plusgrader med kraftig sol då kan det gå snabbt, säger han.

ANNONS

På vårkanten ringlar ormar upp ur sina övervintringshål för att sola, då är de som slöast.

- Det farliga då är att de är sämre på att ringla undan. Det är inte så att ormarna anfaller – det är ett rent försvar om de bits, de flyr hellre, säger Didrik Vanhoenacker.

Att just hundar blivit bitna tror han helt enkelt har att göra med att de har mindre respekt för ormen än människan. Även om det är allvarligt att bli biten av en huggorm ska man inte vara rädd, anser han. Däremot ha respekt. Men att en människa dör av ett ormbett i Sverige är mycket ovanligt.

- Det är kul att de är framme, de är snygga att spana på.

TT

Fakta: Så gör du om blir biten av huggorm

Ring Giftinformationscentralen via 112.

Åk till sjukhus – alla som har blivit bitna bör observeras.

Även om du är opåverkad bör du be om hjälp med att ta dig dit.

Vid allmänpåverkan som bland annat kräkningar, magsmärtor, hjärtklappning eller andningsbesvär ska du ringa 112 för hjälp med transport.

På sjukhus får du huggormsserum som kan hejda sjukdomsförloppet om du har reagerat starkt på bettet.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS