Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Hultqvist får behålla jobbet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarade riksdagens misstroendeomröstning med god marginal. Men bland dem som ville avsätta honom var försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L), som gick emot sitt eget parti.

ANNONS
|

M, SD och KD röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sin brist på agerande i regeringens hantering av It-skandalen på Transportstyrelsen.

Men det räckte inte till mer än 135 röster för misstroende då cirka en fjärdedel, elva ledamöter. i SD:s riksdagsgrupp inte ens var närvarande, trots att partiet ställt sig bakom M och KD.

137 S- och MP-ledamöter röstade emot misstroende och 58 ledamöter i C, L och V avstod.

Centern och Liberalerna hade redan tidigare aviserat att de skulle avstå. Därmed fick begäran om en misstroendeförklaring inte de nödvändiga 175 rösterna.

"Felaktigt sätt"

Hultqvist själv befann sig under omröstningen på Gotland i anslutning till försvarsövningen Aurora.

ANNONS

- Det jag förutsätter och önskar nu är att vi kan ha ett bra diskussionsklimat mellan partierna som handlar om konkret politik. Vi har tre försvarsöverenskommelser och jag hoppas att vi kan bygga vidare på det, säger han efter omröstningen.

TT: Att det nu fanns en splittring i frågan hos Alliansen, vad gör du för bedömning av det?

- Att de inte kunde komma överens och att vissa partier ville lägga ribban väldigt lågt när det gäller misstroende. Jag tycker det är viktigt att misstroendeinstrumentet används på ett felaktigt sätt. I mitt fall har det inte varit motiverat.

Borde satt stopp

Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), avvek från partilinjen och röstade för en misstroendeförklaring.

- Många här (i riksdagen) säger att han borde ha informerat statsministern och riksdagen. Men det viktiga av allt var väl att se till att det fick ett stopp. Det gjorde han inte, säger Widman.

ANNONS

TT: Vad skulle han ha gjort?

- Sett till att lasta ombord 20 it-experter från FOI, FMV och Försvarsmakten på en Hercules till Serbien, där de hade gått in på IBM och förklarat "Nu tar vi över", säger Widman.

"Passivt förhållningssätt"

M, SD och KD anser samtidigt att Hultqvist borde ha informerat statsministern när han fick vetskap om säkerhetsrisken. Och han borde ha tagit upp frågan i regeringens säkerhetspolitiska råd.

- Kring frågor om rikets säkerhet kan vi inte acceptera ett sådant passivt förhållningssätt, sade Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd som skäl till M:s misstroende.

Statssekreteraren avgick

Centerpartiet och Liberalerna anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. Liberalernas gruppledare Christer Nylander utesluter dock inte att det kan bli aktuellt med ett misstroende senare, när riksdagens konstitutionsutskott kommit längre i sin granskning av IT-skandalen.

- Nu kommer ju KU-processen och den är ju enligt det regelverk vi har. Vi får väl se vad som kommer fram där. Jag förutsätter att man gör ett grundligt arbete och genomlysning, säger Hultqvist själv.

ANNONS
TT
Fakta: Misstroende

Riksdagen kan rikta misstroende mot statsministern eller enskilda ministrar.

För att en begäran om misstroende ska tas upp till omröstning krävs att minst 35 av riksdagens 349 ledamöter står bakom begäran.

För att en minister ska anses ha förlorat riksdagens förtroende krävs att minst 175 ledamöter, det vill säga över hälften, röstar för ett misstroende.

Sedan 1980 har en begäran om misstroende, inräknat den mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), väckts nio gånger. Men ingen av dem har resulterat i att en minister har röstats bort av riksdagen. Däremot har två avgått inför omröstning.

I somras avgick inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) sedan Alliansen, SD – och när det gällde Anna Johansson – även Vänsterpartiet, talade om att väcka misstroende.

Källa: Riksdagen

ANNONS