ICA återkallar salladen efter listerialarm. Bild: TT och ICA
ICA återkallar salladen efter listerialarm. Bild: TT och ICA

ICA återkallar salladsmix – kan innehålla listeria

Vid en rutinkontroll fanns indikationer på listeriabakterier.

ANNONS
|

ICA återkallar all ICA salladsmix 225 gram med bäst före datum 2017-06-25 på grund av risk för listeria, skriver ICA i ett pressmeddelande.

– Vi fick indikationer vid en rutinkontroll, så nu återkallas all sallad i det partiet från samliga butiker, säger Emelie Eriksson, pressinformatör på ICA.

Salladerna kan ha sålts i hela landet från den 16 juni. I och med återkallelsen stoppas varorna för all försäljning i butikernas kassor, skriver ICA i pressmeddelandet.

Produkter med annat bäst före datum omfattas inte av återkallelsen.

– Vi vet inte vad som orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten som en försiktighetsåtgärd, säger Anders Axelsson, kvalitetschef frukt och grönt ICA Sverige, i pressmeddelandet.

ANNONS

Listeriabakterien

  1. Listeriabakterien är vanligt förekommandei vår omgivning. Den finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan.
  2. Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos både djur och människa.
  3. Symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.
  4. Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation.En listeriainfektion hos modern kan leda till prematur födsel, fosterdöd eller svår sjukdom (meningit eller sepsis) hos det nyfödda barnet.
  5. Listeriainfektion kan behandlas med antibiotika med god prognos, nyfödda som drabbas har sämre prognos.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS