Indraget stöd kan ha påverkat Kompass-beslut

Guatemala motiverar sitt beslut om att svenske ambassadören Anders Kompass måste åka hem med att han svartmålat landet i fråga om korruption. Enligt bedömare är Guatemala verkligen mycket korrumperat – men beslutet om Kompass kan också ha med USA:s mer njugga hållning gentemot en FN-kommitté att göra.

ANNONS
|

- Korruptionen i Guatemala har blivit institutionaliserad och går långt upp i staten, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, till TT.

USA har nyligen beslutat frysa sex miljoner dollar som skulle gå till FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig) som arbetar mot bland annat korruption och organiserad brottslighet i landet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Cicig har avslöjat en rad brott länkade upp till högsta politiska nivå och Guatemalas president Jimmy Morales har försökt kasta ut kommitténs chef, Iván Velásquez Gómez.

ANNONS

I januari talade Anders Kompass öppet om "ett korrupt samhälle", men lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig. Han sade också att Cicig är en "kraftfull medicin" för Guatemala.

Slå mot Cicig

Förutom USA har Sverige varit en av de största bidragsgivarna till Cicig. Och när USA:s stöd nu dras in är det troligt att Guatemala, med beslutet om Kompass, passar på att slå mot ett viktigt land för Cicig.

- Jag tror mycket väl att det kan vara så, säger Fredrik Uggla.

- Man ska också notera att Guatemalas regering gjort väldigt mycket för att hålla sig väl med USA, fortsätter han.

Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel motiverar beslutet om att Kompass nu har 30 dagar på sig att lämna landet:

- Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger hon.

ANNONS

37:e värst

Den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International rankade i fjol Guatemala som det 37:e mest korrumperade landet i världen.

Fredrik Uggla beskriver ett land med stort inflytande för militären, enorma klyftor, svajiga statsinstitutioner och med mycket utbredd korruption.

- Det finns centrala statliga institutioner som används för att handla med statens resurser som om de var aktörernas egna.

Uggla tvekar heller inte över vilka de egentliga orsakerna är till att Anders Kompass nu måste lämna Guatemala:

- Det här handlar om det svenska stödet till Cicig och om den allmänna svenska hållningen.

Även goda krafter

Georg Andrén – svensk ambassadör i Guatemala 2014–2017 och numera generalsekreterare för den kristna hjälporganisationen Diakonia – pekar på att Sverige är en både ekonomisk och politisk tydlig aktör i och med stödet till Cicig. Och han delar i stort Fredrik Ugglas bedömning:

- Ja, jag tror att det är en korrekt bedömning att det här är kopplat till det svenska stödet till Cicig, säger Andrén till TT.

ANNONS

Även han pekar på den utbredda korruptionen, men säger också att det finns modiga guatemalanska domare, åklagare och tjänstemän som bekämpar den.

- Det är deras arbete som Cicig, svenska ambassaden och vi på Diakonia stödjer.

TT
ANNONS